Na vyznamenání navrhují lidé třeba spisovatele Žáčka nebo horolezce Jaroše

Do konce března, tedy do dnešního dne, můžou lidé nominovat kandidáty na státní vyznamenání. Každoročně je v rámci oslav vzniku Československa uděluje na Pražském hradě prezident republiky. Do speciálního sněmovního podvýboru dorazilo zatím přes 30 jmen, do senátu přes 40. Lidé navrhují například spisovatele Jiřího Žáčka, motokrosového jezdce Jaroslava Faltu nebo zakladatele babyboxů v Česku Ludvíka Hesse.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

Podvýbor pro přípravu návrhů podle jeho předsedy, poslance KDU-ČSL Jana Bartoška, návrhy následně projedná a některá jména vyškrtne:

„Zcela zásadní je, aby si návrhy, které přijdou, osvojil některý z poslanců nebo poslaneckých klubů. V případě osvojení návrhů se s nimi pak dál počítá. Obhajoby návrhů budou 21. května. V červnu je bude schvalovat Poslanecká sněmovna.“

Vedle veřejnosti navrhují kandidáty na státní vyznamenání i různé spolky nebo výbory. Třeba Český olympijský výbor navrhl horolezce Radka Jaroše. Ten loni vylezl na horu K2, a zdolal tak všechny osmitisícovky světa bez kyslíkového přístroje.

Státní vyznamenání / medaile - jak na něj dosáhnout | Foto: Český rozhlas

Počet navržených na vyznamenání zaslaných do Senátu se blíží ke čtyřicítce. Lidé žádají senátory, aby prosazovali několik osobností in memoriam. Vyznamenání by mohl dostat například bývalý ministr kultury Pavel Dostál nebo skupina kolem bratrů Mašínových. Z žijících pak mimo jiné kardiochirurg Jan Pirk.

Jak ale říká senátorka z ČSSD Eva Syková, prezident se loni inspiroval návrhy Senátu minimálně:

„Vybírá osobnosti podle vlastního uvážení. V loňském roce jsme tak my, ani vědecká veřejnost s výběrem nebyli příliš spokojeni. Ale samozřejmě je to pravomoc pana prezidenta.“

Loni v říjnu udělil Miloš Zeman celkem 33 státních vyznamenání. Medaili Za zásluhy dostala třeba zpěvačka Lucie Bílá nebo režisér Robert Sedláček, který o prezidentovi natočil dokument.

Státní vyznamenání / medaile - přehled | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme