Oděský aktivista státním institucím nevěří. Naději vidí v mladých lidech

V jihoukrajinské Oděse se množí případy bombových útoků na kanceláře proukrajinských aktivistů. Naposledy tam bomba explodovala o víkendu, ale naštěstí nikoho nezranila. Za poslední měsíce policie eviduje asi 20 takových případů. Svědčí to o tom, že ani v hloubi ukrajinského území, stovky kilometrů od ohniska válečného konfliktu, není klid.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihoukrajinská Oděsa zažívá demonstrace odpůrců i příznivců vlády. 1. 6. 2014

Jihoukrajinská Oděsa zažívá demonstrace odpůrců i příznivců vlády. 1. 6. 2014 | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Mark Gordijenko si v oděské kavárně sice objednává kapučíno, ale jinak je to statný chlapík a motorkář. V Oděse řídí dobrovolnické organizace, které se starají o bezpečnost v tomto milionovém přístavním městě.

„Vládne tu taková nestabilní stabilita. Donutili jsme demoralizované bezpečnostní složky – policii a zpravodajskou službu SBU, aby se alespoň trochu snažily udržovat stabilitu a postupovaly proti separatistům. Společně se snažíme odhalovat diverzní skupiny, ale nejdůležitější je potlačit latentní separatismus v tomto prostředí,“ říká Gordijenko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Martin Dorazín o situaci na Ukrajině mluvil se šéfem oděské občanské organizace Rada pro veřejnou bezpečnost Markem Gordijenkem

Oděsa je kotlem národností a také politických názorů. Ve městě se tradičně z 99 procent mluví rusky a stoupenci Ruska tu mají silnou pozici.

„Dřív bylo v Oděse zhruba 70 procent lidí za takzvaný Ruský svět a 25 až 30 procent bylo vlastenců. Tento poměr se ale za poslední rok změnil a dnes je to tak zhruba půl na půl. Z těch 40 až 50 procent patriotů je asi 10 procent aktivních, což je poměrně dost. Moje organizace koordinuje tyto aktivity a na tomto základě se snažíme vybudovat občanskou společnost,“ pokračuje Gordijenko.

Podle něj je situace o to složitější, že aktivisté musí působit na několika frontách najednou – musí bojovat proti separatistům, přesvědčovat veřejnost a krotit oficiální silové struktury, které byly za minulého režimu zvyklé jednat svévolně.

Oděští aktivisté jako Mark Gordijenko nejsou fanatickými zastánci nové kyjevské vlády premiéra Jaceňuka ani prezidenta Porošenka. S porevolučními elitami mají špatnou zkušenost:

„Policie, prokuratura a soudy – to je divoké a vzteklé zvíře, které zbili palicí a které se zatím bojí zaútočit na svého nového pána a tak alespoň vrčí, ale nekouše. Zásadní problém je v tom, že u nás nedošlo k reformě prokuratury a soudnictví, to se povleče ještě hodně dlouho,“ vysvětluje aktivista.

Vše o krizi na Ukrajině

Číst článek

„Agrese na východě je pro Porošenka a Jaceňuka výmluvou, aby nemuseli provést skutečné radikální reformy. Všechny jejich reformy spočívají v tom, jak ještě více zvýšit daně, zvednout ceny za plyn a krást tak, jak kradli jejich předchůdci. S tím rozdílem, že tihle kradou nesystémově. Dřív si to rozvrhli řekněme na celý rok, ale dnes chtějí všechno hned.“

Politici a úředníci se podle Marka Gordijenka řídí heslem: urvi, co můžeš, hlavně rychle.

„Nejsou to žádní vlastenci. Velké nebezpečí spočívá v tom, že část aparátu se oprávněně bojí o svá místa a část žádný nový stát nechce, protože by nemohli krást. Nově pracovat neumí a ani nechtějí. Proto bojujeme na dvou frontách - na vnější – to je ruská agrese – a na vnitřní – to je agrese úřednicko-prokurátorsko-soudního golema proti občanům země.“

Mark Gordijenko vidí šanci v tom, že se na Ukrajině objevilo hodně nových mladých lidí, kteří by jednou mohli převzít stát po současné vládě, přece jen příliš spojené s minulými pořádky.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme