V Rusku zatkli bývalého šéfa vězeňské služby. Kvůli miliardovým podvodům

Bývalý náčelník ruské Federální vězeňské služby Alexander Rejmer skončil za mřížemi. Prokuratura ho obvinila z toho, že se při nákupu elektronických náramků pro domácí vězně dopustil miliardových podvodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý náčelník ruské Federální vězeňské služby Alexander Rejmer (archivní snímek)

Bývalý náčelník ruské Federální vězeňské služby Alexander Rejmer (archivní snímek) | Zdroj: Reuters

Moskevská policie zadržela Rejmera při obědě v luxusní restauraci hotelu Ukrajina, kde si užíval za peníze, o které ve spolupráci se třemi podřízenými okradl stát.

Rozměr podvodu vyrazil dech i zkušeným kriminalistům.

„Obvinění získali podvodným způsobem kolem tří miliard rublů, které byly určeny na nákup elektronických náramků. Nakoupili je za cenu několikanásobně vyšší, než je obvyklé,“ přiblížil mluvčí vyšetřovacího výboru Vladimir Markin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruská policie zatkla kvůli miliardovým podvodům bývalého šéfa vězeňské služby. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Navíc se ukázalo, že nakoupené náramky jsou nefunkční. Chybělo v nich totiž to nejdůležitější – elektronický čip.

„Stacionární kontrolní zařízení, které stojí 19 tisíc rublů, vězeňská služba nakoupila za 108 tisíc. A mobilní zařízení, které stojí stejně, za 120 tisíc. Náramky určené pro osoby v domácím vězení tak vyšly stát dráž než některé zlaté ozdoby,“ dodal Markin.

Bývalý šéf vězeňské služby Alexander Rejmer se do střetu se zákonem dostal už dřív, tehdy se ale jednalo spíše o mravnostní pochybení. Před několika lety ho obvinili ze sexuálního obtěžování a z odposlechu telefonů sekretářky a prvního náměstka.

Rejmer z vězeňské služby po skandálu odešel a jak to v podobných případech bývá, založil si s kolegy bezpečnostní agenturu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme