Na státní vyznamenání letos veřejnost navrhla více než 70 osobností

Do Senátu a Poslanecké sněmovny letos dorazilo více než 70 návrhů na státní vyznamenání. Lidé by chtěli ocenit například spisovatele Jiřího Žáčka nebo kardiochirurga Jana Pirka. Český olympijský výbor pak navrhl horolezce Radka Jaroše nebo bývalou koulařku Helenu Fibingerovou. Konkrétní jména teď projednají zákonodárci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

Své nominace mohla veřejnost posílat poslancům a senátorům do konce března. Ti teď vyberou, jaká jména doporučí přímo prezidentu Miloši Zemanovi.

„Podáno 32 návrhů, z toho je 15 in memoriam,“ shrnuje lidovecký poslanec Jan Bartošek. Právě on předsedá sněmovnímu podvýboru, u kterého se návrhy scházejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé letos navrhli na státní vyznamenání na 70 osobností. O konkrétních jménech mluví redaktorka Jana Čermáková

„Nominován byl například nadporučík Josef František, což je významný letec, stíhač z bitvy o Británii, který má nejvíc sestřelů – 17. Je to pan Hess, zakladatel babyboxů. Nebo případně bývalý prezident Slovenské republiky pan Kováč,“ dodává.

Pro zakladatele babyboxů v Česku Ludvíka Hesse znamená nominace daleko více než cena: „Samotná nominace na státní cenu je pro mě daleko větší čest, než kdybych ji skutečně dostal,“ řekl Hess.

Za zhruba deset let vzniklo v Česku 64 babyboxů, ve kterých se už našlo skoro 50 chlapců a přes 70 dívek.

Mezi dalšími nominovanými jsou i bývalá koulařka Helena Fibingerová nebo horolezec Radek Jaroš. Ty navrhl Český olympijský výbor. Jaroš zdolal všechny osmitisícovky světa bez kyslíkového přístroje. Nominace na státní vyznamenání je pro něj velká čest:

“Je to pro mě obrovská čest. Když je to od olympijského výboru, kde jsou mistři světa, olympionici a podobně, tak není o čem diskutovat. Zrovna teď se tomu snažím dělat čest – jedu na kole a trénuji,“ svěřil se Českému rozhlasu Radek Jaroš.

Státní vyznamenání / medaile - jak na něj dosáhnout | Foto: Český rozhlas

Loni obdrželi poslanci téměř 50 návrhů, šest lidí pak prezident Miloš Zeman v rámci oslav vzniku Československa skutečně vyznamenal.

Některá jména ovšem do finálního výběru vůbec projít nemusí, upozorňuje senátorka Eva Syková z ČSSD, která je členkou podvýboru pro státní vyznamenání.

„Pokud jsou kontroverzní a my se dohodneme, že jsou kontroverzní, tak je samozřejmě nemusíme postoupit. Stalo se tak v jednom nebo ve dvou případech, například v loňském roce. Ale stalo se to zřídkakdy.“

Rozhodnuto o jménech v červnu

Poslanci mají čas osvojit si jednotlivá jména nebo navrhnout další osobnosti do konce dubna.

O jménech se zřejmě definitivně rozhodne na červnové schůzi Poslanecké sněmovny. Ještě před tím - 21. května - se poslancům podvýboru pro státní vyznamenání představí samotní kandidáti.

Prezident k návrhům zákonodárců nemusí přihlížet. Loni udělil 33 státních vyznamenání. Ocenění získala například zpěvačka Lucie Bílá nebo režiséři Filip Renč a Robert Sedláček. In memoriam byla vyznamenána i ruská disidentka Natálie Gorbaněvská.

Státní vyznamenání / medaile - přehled | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme