Novým prezidentem Nigérie bude někdejší šéf vojenské junty Buhari

Bývalý vojenský lídr Nigérie, muslim Muhammad Buhari zvítězil v prezidentských volbách. Porazil stávající hlavu státu, křesťana Goodlucka Jonathana o více než dva miliony hlasů. Ten už svému protikandidátovi telefonicky gratuloval k vítězství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci nového prezidenta Muhammada Buhariho

Příznivci nového prezidenta Muhammada Buhariho | Zdroj: Reuters

Vůbec poprvé v historii Nigérie, nejlidnatější a nejbohatší země Afriky, tak úřadující prezident prohrál volby.

"Ambice kohokoli nemají cenu krve žádného Nigerijce," zdůraznil. Obavy z povolebních násilností se tak zatím nepotvrdily.

Současný prezident Goodluck Jonathan uznal volební porážku a vyzval své příznivce, aby ji přijali s klidem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novým nigerijským prezidentem bude kandidát opozice, muslim Buhari. Situaci v této zemi přiblížil Robert Mikoláš ze zahraniční redakce

Dvaasedmdesátiletý Muhammad Buhari stál v osmdesátých letech v čele vojenské junty, která vládla Nigérii. Podporu měl zejména od voličů z chudších, severně položených regionů země.

Za jeden ze svých hlavních cílů si dal boj s radikálními islamisty z Boko Haram, kteří destabilizovali zejména severovýchod Nigérie. Goodluck Jonathan přitom udělal všechno proto, aby je porazil ještě před prezidentskými volbami.

To se mu sice nepodařilo, avšak islamisté ztrácejí své pozice a jsou vyháněni z měst, která dříve dobyli. Je to především díky tomu, že Nigérie se nakonec dohodla se sousedními státy – Čadem, Nigerem a Kamerunem – na vytvoření společné armády, která bude Boko Haram likvidovat.


Zvětšit mapu

Robert Mikoláš, mta, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme