Vyčištění 'olympijských vod' v Rio de Janeiru zůstane jen prázdným slibem

Loni v srpnu to s vodou v riodejaneirském zálivu vypadalo docela dobře, aspoň při testovací regatě, která se jela dva roky před olympijskými hrami. Vzorky splňovaly normy pro znečištění, jachtaři si ale stěžovali na plovoucí odpadky, a dokonce i mrtvá zvířata. Pět set dní před vypuknutím sportovního svátku guvernér slíbil další ohromné investice do čištění vody. Je totiž stále co dohánět. I když už teď je jasné, že vše se nestihne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V roce 2012 záliv zcela vyčistili od odpadků. Takzvané ekobariéry - tedy sítě - ale povolily a smetí zaplavilo mangrovové porosty

V roce 2012 záliv zcela vyčistili od odpadků. Takzvané ekobariéry - tedy sítě - ale povolily a smetí zaplavilo mangrovové porosty | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Na pár smetištích jsem už v životě byl, ale takhle jsem se na žádném nebál. Nevím, jestli pod vysokou vrstvou odpadků je ještě břeh, nebo už voda – tmavá a hodně zapáchající.

Odpadky do zálivu přinášejí desítky řek z celého širokého okolí. V tomto odlehlém místě se hromadí. Přitom před dvěma lety tu žádné nebyly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rio de Janeiro promarnilo šanci vyčistit do začátku LOH znečištěný záliv, u něhož leží. Reportáž zpravodaje Davida Koubka

„Ne skoro nebyly, ale vůbec tu odpadky nebyly," rozčiluje se Mário Moscatelli, biolog a ekolog, který tehdy pracoval na vyčištění zátočiny od odpadků. „Jenže pak se přestaly udržovat obrovské ploty – tedy sítě, které zadržují odpadky, roztrhaly se a všechna práce vešla vniveč."

Přijde mu to tak absurdní, že už otevřeně říká, že úřady nikdy nemyslely vyčištění zálivu Guanabara, započaté před 20 lety, vážně.

Na protějším břehu je čistička odpadních vod Alegria, která ale funguje jenom z poloviny. Není totiž dostatek odpadního potrubí, které by k ní odpad přivádělo.

„Na vodě v zálivu Guanabara se pracuje," říká na úplně jiném místě šéf olympijského organizačního výboru Carlos Nuzman, když se ho novináři ptají na stav příprav her. Podle jeho slov mají organizátoři prý obrovskou důvěru v to, že voda bude splňovat požadavky pro závody v jachtingu.

Tenhle záběr by nejspíš v Riu na pohlednici s Cukrovou homolí nedali. Zátoka Botafogo | Foto: David Koubek

Při testovací regatě loni zůstala špína u břehů a organizátorům by se hodilo, kdyby se to samé mohlo stát při olympijském závodě v srpnu příštího roku. Při pohledu na tyto odpadky nelze doufat v nic jiného. V rychlý zázrak koneckonců nevěří ani biolog Mário Moscatelli.

„Když prší, všechna tahle žumpa z řek se rozšíří po zálivu. A odpadky se nebudou ptát, kde se jedou olympijské závody. Poplavou tam, kam je vítr a příliv zanese. Je to ruská ruleta," varuje biolog.

Ostudu se ještě snaží zažehnat vláda státu Rio de Janeiro. Oznámila další projekty za 4 miliardy korun - mají například k napůl pracující čističce připojit další čtvrti.

V kandidátském projektu na olympijské hry se místní politici původně zavázali vyčistit 80 procent odpadních vod v zálivu. Guvernér už ale přiznal, že se to nesplní. Kromě špíny ve vodě tak zůstává - už teď - pachuť z prázdných politických slibů.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme