Kvalitu obrazu velmi drahé televize můžete pokazit koupí laciných kabelů pro připojení

2. duben 2015
Jak správně nakupovat

Je to, jako byste měli drahé auto a jezdili s ním jako s trabantem. Bude to fungovat, ale to nejlepší z něj nedostanete. Kvalitní televize si žádá i kvalitní příslušenství. Ještě před koupí televize si musíte uvědomit, od koho odebíráte televizní signál. Jestli je na střeše společná anténa, jestli platíte kabelové televizi, nebo jestli máte satelitní parabolu. Podle toho se vybírají tipy televizorů na míru danému uživateli.

Kupující často vydají i desetitisíce za kvalitní super přístroj, ale pak se snaží ušetřit několik desetikorun na kabelech určených pro připojení. I tady platí, že systém je tak silný, jak jeho nejslabší článek. Laciný kabel přijímá průměrnou nebo horší kvalitu obrazu a to je limitující i pro jinak velmi kvalitní a drahý televizor.

Jako první si musíte uvědomit, kam chcete televizor umístit a z jaké vzdálenosti se na obrazovku budete dívat. "Neplatí, že čím větší úhlopříčka obrazovky, tím lepší pokoukání," říká prodavač elektroniky Jakub Erben. "Může to být i naopak, pokud do malinkaté místnosti přijde obří televize. Moderní přístroje se totiž vyznačují vysokým jasem, a to spolu s problémy lidského oka zaostřit z malé vzdálenosti, může způsobit pěknou bolest hlavy."

Kvalitu obrazu určuje rychlost jeho zpracování. To znamená - čím větší rychlost zpracování obrazu, tím lepší je jeho kvalita. Náš tip: pohlídejte si frekvenční rychlost nad 100 Hz.

U televizí je důležité také ovládání. Čím více funkcí, tím drobnější tlačítka a nepřehlednější uspořádání. "Zvažte, jestli opravdu budete surfovat po internetu, objednávat zboží, prohlížet fotografie z mobilu anebo vám stačí obyčejný přístroj na sledování televizního vysílání. Méně funkcí rovná se menší cena a jako bonus jednoduchý a přehledný ovladač s většími tlačítky," doporučuje Jakub Erben.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio