Obchvat uleví Dubenci a prodlouží strakonickou R4 o pět kilometrů

1. duben 2015

Obci Dubenec na Příbramsku uleví silniční obchvat. Stavba, která dnes začala, zároveň prodlouží rychlostní silnici R4. Stát za ni zaplatí přes 417 milionů korun.

Pouhé dva roky dělí obyvatele Dubence na Příbramsku od toho, až jim přestanou auta projíždět vesnicí. Ta leží na frekventované trase rychlostní silnice R4 Praha - Strakonice.

Podle místních lidí je situace nejhorší v pátek a v neděli, kdy obyvatelé Prahy vyrážejí do jižních Čech na své chalupy a poté zase zpět do metropole. Řidiči navíc často nerespektují povinnou padesátikilometrovou rychlost, a tak bývá problém silnici bezpečně přejít.

Vše by měl změnit obchvat Dubence, s jehož stavbou dnes pracovníci Skansky začali. Zhruba pětikilometrový úsek, který má být hotový za dva roky, vyjde celkem na 417 milionů korun bez DPH.

„Hodně nám to usnadní život,“ potvrdil starosta Dubence Jan Vondrášek (Sdružení dubeckých občanů. Příbramský starosta Jindřich Vařeka (ANO) zase doufá, že na protažení R4 brzy naváže i výstavba jihovýchodního obchvatu Příbrami.

Ministr: Dostavba R4 do jižních Čech za 5 let

„Tato stavba je důležitá z toho titulu, že se dlouho přešlapovalo a nezahajovaly se nové stavby,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Podle něj stát letos zahájí stavby 124 kilometrů nových dálnic, rychlostních silnic a silnic I. třídy. V příštím týdnu začnou práce na dalších dvou úsecích D3.

Ťok věří, že se poměrně brzy podaří dostavět i zbývající část R4 do jižních Čech, a to pomocí zapojení soukromých peněz. „Rád bych na ní vyzkoušel PPP projekty,“ potvrdil ministr.

autor: haj | zdroj: ČTK
Spustit audio