Před 33 lety začala válka o Falklandy. Spor komplikuje vztahy Argentiny a Británie dodnes

V noci 1. dubna 1982 začala válka o Falklandy. Argentinský torpédoborec s názvem Nejsvětější trojice zahájil ještě před půlnocí místního času operaci s názvem Modrá - vylodění 50 námořníků zakončené vztyčením argentinské vlajky na ostrovech. Britové je ale v polovině června dobyli zpátky. Spory o ostrovy komplikují vztahy mezi zeměmi dodnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední civilizace před 90minutovým drncáním na Volunteer Point

Poslední civilizace před 90minutovým drncáním na Volunteer Point | Foto: Jiří Hošek

Britská vláda se rozhodla vynaložit v přepočtu 10,5 miliardy korun na posílení vojenské přítomnosti v oblasti.

A Argentina si na to stěžuje přímo u OSN a jihoamerických mezivládních organizací jako jsou Mercosur nebo Unie jihoamerických národů (Unasur).

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 33 lety začala válka o Falklandy. Spor komplikuje vztahy mezi Buenos Aires a Londýnem dodnes. Více od zpravodaje Davida Koubka

Těm argentinský ministr zahraničí Hector Timerman zaslal dopis a žádá zásah kvůli tomu, co nazývá ‚neopodstatněným zvyšováním už tak vojenských výdajů Británie‘.

Timerman prohlásil, že Británie tak jenom potvrzuje, že není ochotná jednat o Falklandách, provokuje Argentinu a zároveň, že je to políček do tváře OSN.

Britský ministr obrany Michael Fallon prohlásil, že částka, která má být rozložená do deseti let, má zajistit obyvatelům Falklandských ostrovů ochranu před údajně živým nebezpečím ze strany Argentiny.

Ostrovy Falklandy (či Malvíny) objevil roku 1592 britský mořeplavec John Davis. Následně prošly kolonizací francouzskou, španělskou a Spojených provincií Río de la Plata. Roku 1833 obsadili však ostrovy Britové a od té doby zde vládnou. Argentina však britskou kolonii neuznala a po jednání v 60. letech 20. století svedla s Británií o ostrovy v roce 1982 válku, kterou prohrála a musela se z ostrovů stáhnout. Nicméně mocenské nároky na Falklandy však zahrnuje i argentinská ústava z roku 1994. V březnu 2013 vyjádřilo v referendu 99,8 procent voličů svoji vůli setrvat pod britskou vlajkou.

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová často mluví o tom, že Falklandy jsou ve skutečnosti Malvíny a že jsou argentinské.

V referendu v roce 2013 se přitom téměř 99 procent obyvatel Falkland přihlásilo k Velké Británii.

Londýn také připomíná, že se Argentina nedávno s Ruskem dohodla na budoucím zapůjčení 12 stíhaček Suchoj Su-24 výměnou za dodávky masa a pšenice z Argentiny. To by mohlo posílit bojeschopnost argentinské armády, kterou jinak někteří experti zpochybňovali.

Argentina stále tvrdí, že důvod k obsazení Malvín - Falklandských ostrovů – má. Otázka je, co by mohlo být spouštěčem konfliktu. Jestli zhoršující se ekonomická situace v Argentině, kterou by chtěli politici maskovat, jako to bylo v roce 1982.

Válka o Falklandy | Foto: Český rozhlas

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme