Kalifornii trápí sucho, úřady zavedly limity na odběr vody

Americká Kalifornie se potýká s rekordním suchem. Úřady proto vůbec poprvé v historii zavedly přísné limity na odběr vody. V celém postiženém regionu budou muset města a obce snížit její spotřebu o čtvrtinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucha na západě Spojených států trvají už několik let

Sucha na západě Spojených států trvají už několik let | Zdroj: ČTK

Historická sucha podle guvernéra Kalifornie Jerryho Browna vyžadují bezprecedentní opatření. Kaliforňané se budou muset uskromnit a snížit spotřebu vody.

„Musíme se semknout a šetřit vodou, kdekoli to bude možné. Nové nařízení se dotkne řady oblastí, změní se i to, jak vypadá okolí našich silnic,“ řekl Jerry Brown.

Změny pocítí podle něj všichni, od veřejných institucí přes rekreační a turistická centra až po soukromé domy.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Kalifornii je už několik let sucho, úřady tak nařízením výrazně omezily odběr vody. Více zpravodajka Lenka Kabrhelová

Města, ale i univerzity, hřbitovy či golfová hřiště nebudou smět zavlažovat okrasné trávníky, všechny státní pozemky budou osázené novými, méně náročnými rostlinami.

Spotřebu vody budou kontrolovat vodohospodáři a místní společnosti, které vodu distribuují. Pokud zjistí, že spotřeba neklesá, kalifornské úřady se rozhodnou pro postih.

Kalifornie je také zemědělský stát, farmářů se však nařízení šetřit vodou zatím netýkají. Už v minulých letech se totiž na jejich hospodaření výrazně odrazil fakt, že stát musel brát zásoby z jiných zdrojů, potoků a řek, a pro ty, co neměli vlastní zdroje, voda zdražila.

Už loni kalifornský guvernér Jerry Brown vyhlásil stav nouze, od té doby zavedla řadu opatření i různá města a obce v Kalifornii. Třeba za zalévání trávníků už teď leckde hrozí pokuta, pakliže by někdo kropicí hadici použil v zimě, kdy třeba zrovna pršelo.

Sucha na západě Spojených států trvají několik let. Letos napadlo v pohoří Sierra Nevada rekordně málo sněhu, což se v příštích měsících dál promítne do nižšího stavu vodních zásob.

V pohoří Sierra Nevada napadlo nejméně sněhu za 65 let pozorování | Foto: ČTK/AP

Lenka Kabrhelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme