Slábnoucí brazilská měna a příslib dobré úrody srážejí ceny arabiky

Kdo pije kávu, může se letos dočkat jejího zlevnění. Ceny ovlivní dvě zásadní události - počasí a hodnota měny v Brazílii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrnka kávy

Zrnka kávy | Foto: Jiřina Šmídová

Brazilská měna real oslabuje proti americkému dolaru. Od ledna do konce března se jeho hodnota snížila skoro o 20 procent. Pro toho, kdo platí v Brazílii v dolarech, je tak levněji.

A protože Brazílie je největším vývozcem kávy arabika na světě, ceny se sníží i u této komodity. Prospěje to i brazilskému exportu.

Zlevnění kávy v obchodech ale můžeme čekat až za několik měsíců. Stále se totiž platí za zásoby z loňského roku.

Některé pražírny na českém trhu jsou domluvené s jednotlivými firmami, kolik kávy od nich budou danou sklizeň chtít, a podniky pro ně dané množství zarezervují dopředu.

Loni byly ceny vysoké, protože kávy se urodilo méně kvůli suchům v Brazílii. A čím méně jí oproti velké poptávce bylo, tím víc rostla její cena.

Počasí je druhý výrazný faktor, který ovlivní její ceny. Letos investoři naopak čekají, že se této plodiny urodí víc než loni, a proto nemají příliš velký zájem ji nakupovat.

Ceny robusty dolů nemíří

Káva tak na světových trzích už několik týdnů podle světových agentur zlevňuje. V únoru spadla hodnota arabiky o 14 procent na v přepočtu 32 koruny za necelý půl kilogram.

Například v říjnu loňského roku byla její cena na burze skoro o třetinu vyšší. Zatímco cena kávy arabika na trzích zlevňuje, hodnota kávy robusta naopak mírně roste.

V obchodech u nás se nyní dá koupit 250 gramů dobré arabiky okolo 150 korun. Jsou ale i levnější druhy, které stojí ve stejném množství o polovinu méně.

Cena kávy se na světových trzích propadá, brazilské arabiky jen za únor o 14 procent

Číst článek

Káva s mléčnou pěnou. Ilustrační foto | Foto: Stock.xchng

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme