Energetická unie? Jen politická deklarace vzdálená realitě, říká analytik

2. duben 2015

Ambiciózní projekt takzvané energetické unie dnes přijíždí do Prahy představit místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Záměrem plánu je zajistit Evropě levnější energie, zároveň s menší závislostí na Rusku.

V současné době jsou evropské ceny energií vysoko nad cenami v USA nebo Asii. To představuje významnou konkurenční nevýhodu pro firmy z Evropy.

Šefčovič považuje za příčinu tohoto stavu decentralizované energetické politiky jednotlivých zemí. Právě odstranění administrativních, finančních a technických bariér umožní energetiky sjednotit.

S návrhy vlastních projektů do energetické unie by mělo přijít i Česko. Naději na úspěch mají plány na posilnění energetického propojení s nejbližšími sousedy.

Šnobr: Malé Česko se bude muset přizpůsobit

„Obávám se, že pořád mluvíme jen o politické deklaraci. K realizaci je velmi daleko, a argumentům, které slyšíme, se musím smát,“ zhodnotil celý projekt analytik společnosti J&T a odborník na energetiku Michal Šnobr.

Podle něj nic z toho, co místopředseda Evropské komise říká, není reálné. Ani myšlenka energetické unie není nic nového. „Snahy o jednotný evropský trh s elektrickou energií a liberalizaci trhu už tu byly.“

Po letech se ale ukazuje, že se projekt nepovedl, soudí analytik. „Výsledkem je úplný opak propojování trhů. Jednotlivé národní energetiky jsou v zákopech, a každá z nich si dělá svá individuální pravidla.“

„Je iluzí, že propojením trhů dojde k plošnému snížení ceny energií v Evropě. Také to vyžaduje peníze, a nezaplatí to nikdo jiný, než koncový spotřebitel,“ tvrdí Šnobr.

Energetika celé Evropy se vyvíjela po dlouhá desetiletí izolovaně, vysvětlil odborník.

„Máme státy, které sázejí na jadernou energetiku jako Francie, i státy zcela závislé na spalování uhlí jako Polsko. Odstranit tyto rozdíly jen politickými proklamacemi nejde.“

Z pohledu velkých států se silnou energetikou jako je Německo energetická unie význam má, souhlasí Šnobr. Státy menší na tom budou hůře.

„Nakonec dopadneme tak, že se budeme muset přizpůsobit energetickým politikám těch, kteří v EU rozhodují,“ varoval analytik Michal Šnobr.

autoři: oci , bum
Spustit audio