Sníh působí problémy v dopravě, lesníci varují i před padajícími stromy

Nevlídné počasí vydrží zřejmě nejméně do pátku. Výstraha meteorologů před sněhem a sněhovými jazyky se týká většiny území České republiky. Počasí působí problémy hlavně v dopravě, nebezpečí však hrozí třeba i v lesích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči s jeřábem u nehody v Semilech

Hasiči s jeřábem u nehody v Semilech | Zdroj: ČTK

Výstraha meteorologů před sněhem a sněhovými jazyky se s výjimkou Prahy, Středočeského a Jihomoravského kraje týká celého území ČR. Platí od dnešního rána až do pátečního poledne.

Počasí působí problémy zejména na silnicích. Pro kamiony byla kvůli sněhu od rána do odpoledne zavřená trasa z Tanvaldu na Harrachov a s podobnými problémy se potýkali řidiči kamionů třeba i na cestě do Německa přes šumavský přechod Strážný.

„Za celý den tam v kopci u Kubovy Huti uvízlo několik kamionů, některá osobní auta skončila v příkopu u cesty,“ popsal kolem půl páté odpoledne reportér Českého rozhlasu Martin Pokorný.

Potíže mají řidiči nejen v horských oblastech. Zvýšená opatrnost je na místě i kvůli tomu, že řada z nich už vyměnila na autech zimní pneumatiky za letní a na kluzkých cestách jízdu hůř zvládají. Některé řidiče to dokonce přimělo, aby obutí opět vyměnili.

„Tlak ze strany některých řidičů je velký,“ poznamenal technik jihlavského pneuservisu Lukáš Zvěřina. „Ti, kteří stačili přezout ze zimních pneumatik na letní pneumatiky, chtějí přezout zpátky na zimní. Opravdu se na letních jezdit nedá,“ dodal.

Na Vysočině došlo do večera kvůli počasí k více než čtyřem desítkám nehod včetně té na dálnici D1. V souvislosti s dnešními nehodami jsou hlášeni také zranění a mrtví.

Počasí nepůsobí problémy jen na silnicích. Třeba v jihomoravských lesích silný vítr v posledních dnech poškodil stovky stromů. Lesníci proto varují, aby tam lidé nevstupovali – při větších poryvech větru mohou padat slabé větve a stromy se mohou také vyvracet.

„Dochází i ke kombinaci vícero faktorů, kdy na jaře je půda značně podmáčená a tyto silné nápory větru poškozují třeba kořeny a stabilitu jednotlivých stromů,“ přiblížil Jan Dovrtěl z Lesního závodu Židlochovice, spadajícího pod Lesy ČR.

Kvůli riziku pádu stromů zatím lesníci také zatím jen zhruba odhadují škody, které vítr na stromech způsobil. „V tuto chvíli nedokážeme říct nic víc, než že spadlo 350 tisíc kubíků dřeva, ale je to skutečně velmi přibližný odhad,“ poznamenala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Dosud největší kalamita byla před osmi lety po orkánu Kyrill, který poničil přes pět milionů metrů krychlových dřeva.

Silný vítr poškodil stromy v Židlochovicích | Foto: Štěpánka Kadlečková

ČTK, Český rozhlas, mkp, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme