Za ošizení bezdomovce o 30 milionů korun si pachatelé odpykají šest let

Jana Černá a Miroslav Šoška, kteří ošidili bezdomovce o loterijní výhru 30 milionů korun, půjdou na šest let do vězení. Jejich dovolání odmítl Nejvyšší soud. Dvojice má podle pravomocného verdiktu také vrátit muži bez domova většinu peněz z výhry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdomovec. Ilustrační foto

Bezdomovec. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

Odůvodnění zatím Nejvyšší soud nezveřejnil. Oba odsouzení by se teoreticky ještě mohli obrátit na Ústavní soud, museli by ale argumentovat porušením svých základních práv.

Bezdomovec František Václavek, který přebýval v Praze u stanice metra Českomoravská, sázel pravidelně. Vítězný tiket s náhodně vybranými čísly 6-17-19-34-37-49 podal v červnu 2010. Když se dozvěděl, že vyhrál miliony, pochlubil se řadě lidí včetně Černé se Šoškou, jimž příležitostně vypomáhal v cukrárně.

Černá se nabídla, že vše ověří u sázkové kanceláře, a poté mu zalhala, že k vyzvednutí peněz bude potřebovat dva doklady totožnosti a vlastní účet.

Důvěřivý Václavek účet neměl a z dokladů vlastnil jen občanský průkaz, takže souhlasil s tím, že vyzvednutí výhry zařídí Černá. Před zaměstnanci loterijní společnosti se prohlásila za výherkyni, vyzvedla zálohu a zbytek peněz si nechala poslat na své konto.

Se Šoškou si následně koupili luxusní vilu v Klánovicích a auta, přičemž Václavka s sebou brali ke všem obchodním jednáním. Bezdomovce pak v domě nechali devět měsíců bydlet a tvrdili mu prý, že je jeho majitelem. V květnu 2011 se s ním ale pár pohádal a muž nakonec opět skončil na ulici.

Černá a Šoška se při procesu hájili tvrzením, že vítězná sázenka byla jejich, protože Šoška údajně svěřil bezdomovci peníze s pokynem, aby mu je vsadil.

Pražský městský soud dvojici loni původně osvobodil s tím, že se tvrzení obžaloby nepodařilo jednoznačně prokázat. Odvolací vrchní soud však kauzu vrátil k dalšímu projednání a jiný senát pražského městského soudu pak po novém hlavním líčení uznal pár vinným ze zpronevěry.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme