Politickým stranám přispěli významní developeři, důchodce či fotbalista

Mezi nejštědřejší sponzory politických stran patří významní developeři, důchodce nebo komunální politik. Zprávy o svém hospodaření musely politické strany odevzdat do včerejší půlnoci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Sociálním demokratům věnovala milion korun společnost Filler z Prušánek. Jde o realitní firmu, která se zabývá také nákladní dopravou.

Český rozhlas se chtěl na motivy zeptat majitele firmy Pavla Nosála, ten však telefon ihned zavěsil a v rodinném domu v Prušánkách – na adrese firmy, kterou uvádí obchodní rejstřík – nikdo neotvíral.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, kdo byl nejštědřejší podporovatel politických stran, se zajímala redaktorka Markéta Chaloupská

Zástupci ČSSD tvrdí, že milionový dar byl standardní a zkontrolovaný nezávislým auditorem.

Největším dárcem hnutí ANO byla loni chemička DEZA z Valašského Meziříčí, kterou vlastní Babišův Agrofert. Ta přispěla 1,3 milionu korun.

Mezi velké sponzory patřila také developerská společnost miliardáře Radima Passera. To je jeden z nejbohatších Čechů a také bratr komunálního pražského politika Zbyňka Passera. Firma přispěla hnutí ANO milionem korun.

Ze známých jmen lze mezi donátory hnutí najít třeba i fotbalistu Josefa Hušbauera, bývalého hráče Sparty, který je teď na ročním hostování v Itálii. Ten loni věnoval třicet tisíc korun.

KDU-ČSL dostala milion korun od developera Luďka Sekyry, známého mimo jiné i kvůli svým kontaktům se zavražděným kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem.

Lidovce podpořila i vdova po houslistovi Josefu Sukovi mladším Marie Suková – straně věnovala 100 tisíc korun.

850 tisíc od důchodce

Štědrý dar dostala i ODS, třiaosmdesátiletý důchodce Lubomír Hromádka jí poslal 850 tisíc korun.

Podle týdeníku Euro byly peníze odeslány z účtu Podnikatelské družstevní záložny. Tento finanční ústav se v minulosti proslavil zejména pětimilionovou hypotékou, kterou poskytl bývalému poslanci ODS Petru Tluchořovi na stavbu jeho luxusní vily v Kersku u Nymburka.

Místopředseda ODS Martin Kupka naprosto vylučuje jakoukoliv souvislost – s Lubomírem Hromádkou prý o daru přímo mluvil.

„Ten důvod, který měl pro tento akt, pro tuto pomoc, spočíval opravdu v tom, že chce podpořit občanskou demokratickou stranu a pravicovou politiku v České republice,“ řekl Kupka.

Úsvit dostal od sponzorů jen 225 tisíc

Ne všechny strany dostaly tak velké sponzorské dary. Mezi největší sponzory TOP 09 patřil loni starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který daroval 300 tisíc. Komunistická strana Čech a Moravy dědila – Naděžda Klejmicová odkázala komunistům milion korun.

Svoji výroční zprávu už zveřejnilo i hnutí Úsvit, které rozdělují spory ohledně hospodaření. Dokument je velmi stručný. Hnutí skončilo se schodkem 32 milionů korun.

Podle zprávy Úsvit také dostal rekordně málo peněz od sponzorů, jen 225 tisíc korun. Jen pro srovnání, třeba KDU ČSL získala od sponzorů přes dvacet milionů.

kov, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme