Británie má za sebou předvolební superdebatu. Těsně vyhrál Cameron

Čtvrteční předvolební superdebata ve Velké Británii jasného vítěze nepřinesla. Ve studiu televize ITV spolu dvě hodiny diskutovali předsedové sedmi hlavních politických stran. Podle 40 procent oslovených diváků by však zemi nejlépe vedl stávající ministerský předseda David Cameron.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Británie má zasebou předvolební superdebatu předsedů 7 politických stran. Jasného vítěze neměla

Británie má zasebou předvolební superdebatu předsedů 7 politických stran. Jasného vítěze neměla | Zdroj: Reuters

Podle průměru výsledků tří hlavních průzkumů superdebatu o půl procenta vyhrál premiér David Cameron před vůdcem labouristů Edem Milibandem.

Jen o další procento, respektive půl procenta pozadu jsou však další dva aktéři, kteří si v debatě vedli mimořádně dobře - předseda populistického UKIPu Nigel Farage, jehož veřejnost vyhodnotila coby vůbec nejupřímnějšího, a první skotská ministryně a šéfka Skotské národní strany Nicola Sturgeonová. Jasně vyhrála podle účastníků průzkumu YouGov pro deník The Times.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nezvyklou předvolební superdebatu hned sedmi předsedů hlavních politických stran viděli ve čtvrtek v televizi britští voliči. Více Jiří Hošek

Z hlediska květnových voleb je možná nejzásadnější výsledek bleskového průzkumu agentury ComRes, kde si 40 procent dotázaných přeje, aby zemi nadále vedl David Cameron a jen 28 procent lidí by tuto roli svěřilo Edu Milibandovi.

Miliband se snažil ukázat, že má vůdčí schopnosti a jako jediný neustále mluvil přímo do kamery. Ve větách používal obraty „když se stanu premiérem, udělám to a to…“, ale dojem z jeho vystoupení byl spíše rozpačitý.

Také pravici dlouhodobě stranící deníky The Telegraph a The Sun napsaly na titulních stranách, že Miliband debatu jasně prohrál, nebo že dokonce ztratil šanci vyhrát volby.

Vzpoura menších stran

V České republice se formát předvolebních debat s vícero politiky dost kritizoval. Ve Velké Británii se o formu a personální složení debat vedla velká diskuse - jestli pozvat i menší strany, kolik udělat debat předsedů dvou největších stran a tak dále.

David Cameron si nakonec prosadil svou, konzervativci si nepřáli konfrontaci jeden na jednoho a čtvrteční formát také nedovolil Edu Milibandovi jeho hlavní cíl - ukázat Britům, že má vůdcovské kvality, které se tolik zpochybňují.

Formát debaty dal naopak velkou šanci menším stranám, UKIpu, Skotské národní straně, Zeleným a Velšské straně Plaid Cymru ukázat, že představují pro voliče alternativu. Určitá vzpoura proti westminsterskému establishmentu, o které se teď mluví, se potvrdila a zjevná byla převaha Nicoly Sturgeonové nad Edem Milibandem.

Výdaje, zdravotnictví, imigrace...

Debatě dominovala čtyři hlavní témata - veřejné výdaje, zdravotnictví, imigrace a mladá generace. Pořadí, ve kterém politici odpovídali, i jejich rozmístění ve studiu se losovalo, hlídal se čas úvodních a závěrečných poznámek politiků. Až na jeden exces s divačkou v publiku měla debata hladký průběh, i díky moderátorce Julii Etchinghamové.

Asi nejvíce zaujala nenápadná věta Eda Milibanda o u unijním referendu o britském členství, které prý není prioritou labouristů. David Cameron zase prohlásil, že kontroverzní smlouvy bez stanovené fixní pracovní doby nepředstavují problém.

Šéf britských labouristů Ed Miliband | Foto: ČTK/AP

Co se týče přistěhovalectví, šéfky Skotské národní strany a Zelených ho bránily. Nicola Sturgeonová zdůraznila, že obyvatelé z členských států EU v drtivé většině případů pracují a že jsou čistými přispěvateli do britské státní pokladny. V podobném duchu mluvil i předseda liberálních demokratů Nick Clegg.

Faux pas Nigela Farage

Vesměs panovala shoda ohledně potřeby imigraci lépe, rozumněji regulovat, ale jediný předseda UKIPu Nigel Farage řekl, že se toho dá dosáhnout jedině vystoupením z EU.

Farage, který v debatě rétoricky zazářil, se podle očekávání pokusil slova imigrant nebo cizinec propašovat snad do každé své odpovědi, ale jednou to podle mínění veřejnosti i účastníků debaty přehnal, když zmínil, že ze 7000 pacientů, u kterých se ročně v Británii diagnostikuje virus HIV, je 60 procent cizinců, kteří si pak nárokují drahé antiretrovirální léky.

Vůči tomu se ostře ohradili někteří účastníci debaty a velmi tvrdé výroky kvůli tomu padaly na adresu Farage i na sociálních sítích.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme