Helmutu Kohlovi je 85 let. 'Kancléře sjednotitele' poslal do ústraní skandál

Helmut Kohl nesporně patří mezi velké německé státníky, přesto se o něj vedou spory. Do novodobé historie Německa se zapsal jako „kancléř sjednotitel“, a tuto zásluhu mu neupírají ani jeho největší kritici. Během své mnohaleté politické kariéry jich ale potkal celou řadu. Bývalý kancléř dnes slaví 85. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý německý spolkový kancléř z let 1982 až 1998 Helmut Kohl

Bývalý německý spolkový kancléř z let 1982 až 1998 Helmut Kohl | Foto: CC-BY-SA, Bundesarchiv, B 145 Bild-F074398-0021 / Engelbert Reineke

„Každý politik, který jedná a který logicky prosazuje určitá rozhodnutí, má protivníky a nepřátele. Já je mám také,“ říkal v roce 1966 mladý politik Helmut Kohl. Tehdy byl poslancem zemského sněmu spolkové republiky Porýní-Falcko.

Pro jeho houževnatost se mu předpovídala velká budoucnost. Německým kancléřem se stal v roce 1982 a vrchol jeho politické kariéry se blížil.

„V těchto dnech se opět cítíme v Německu jako jedna německá rodina,“ prohlašoval, když padla Berlínská zeď. A Helmut Kohl nepřestával sledovat svou velkou vizi: „Mým cílem – pokud to dovolí historické okolnosti – zůstává sjednocení našeho národa.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl slaví 85. narozeniny

Na základě dobrých vztahů dokázal Kohl přesvědčit vůdce Sovětského svazu Michaila Gorbačeva, aby se sjednocením souhlasil. Získal také podporu Francie, Spojených států a dokonce i Velké Británie, která si sjednocené Německo původně nepřála.

Podle Kohla bylo sjednocení Německa možné jen díky evropské integraci, kterou sám podporoval. Dalším projektem, za jehož prosazení se kancléř Kohl zasazoval plnou vahou své osobnosti a politické moci, byla společná evropská měna, euro.

„Jsem si jistý, že podpora eura mezi lidmi bude stejně velká, jako byla kdysi podpora německé marky,“ věřil Kohl. „Na konci tohoto století bude platit věta, že evropské sjednocení je šťastnou událostí našich dějin. Pro nás v Evropě, a zejména pro nás Němce,“ dodával.

Merkelové nikdy neodpustil

Helmut Kohl byl výraznou osobností německé politiky – zemitý, bojovný, hádavý a vytrvalý. Novináři pohrdal, některá média ignoroval. Lidé z jeho blízkého okolí o něm říkali, že je jako tank. Člověk si prý musí dát pozor, aby mu nestál v cestě.

Konec Kohlovy politické kariéry poznamenala aféra kolem tajných sponzorských darů jeho konzervativní straně CDU. „Tyto finanční dary jsem přijal za předpokladu, že identita dárce zůstane utajená. Nehodlám říct jeho jméno, protože jsem dal své slovo,“ vysvětloval.

Bývalý německý spolkový kancléř Helmut Kohl (vpravo) s tehdejším francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem v říjnu 1987 | Foto: CC-BY-SA Bundesarchiv, B 145 Bild-F076604-0021 / Schaack, Lothar

Aféra táhla stranu ke dnu, v roce 2000 Helmuta Kohla sesadili. Tváří stranického převratu byla dnešní kancléřka Angela Merkelová. Helmut Kohl jí to nikdy neodpustil – už proto, že byla jeho oblíbenkyní.

Ke Kohlovým 85. narozeninám teď kancléřka napsala: „Přeji Helmutu Kohlovi, aby se s uspokojením díval na své velké životní politické dílo. Německo mu je za mnohé vděčné.“

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme