V zásilce banánů bylo 100 kg kokainu, policie zatím nikoho neobvinila

V zásilce banánů pražskému supermarketu našla policie a celníci 100 kilogramů kokainu. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí Celní správy Martina Kaňková. Zásilka banánů putovala nejspíš z Kolumbie. Hodnota zadrženého kokainu by se podle policie mohla vyšplhat na rekordní částku kolem jedné miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banánový trs

Banánový trs | Foto: Zuzana Šmejkalová

„Pokud bychom vycházeli z toho, že by tato látka byla prodávána v rámci pouličního prodeje, kde se čistota běžně pohybuje okolo 20 procent, tak by se cena mohla vyšplhat až na jednu miliardu korun,“ odhaduje mluvčí protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Vyšetřování je ale podle ní teprve na začátku: „V tuto chvíli probíhá šetření protidrogové centrály ve spolupráci s celní protidrogovou jednotkou. Do této chvíle nebyl nikdo zadržen, ani obviněn.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V zásilce banánů pro pražský supermarket se našlo 100 kg kokainu. O případu mluví ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych

Droga byla součástí balení, nikoli v banánech. Teď se odborně testuje.

„Droga je dál podrobena expertize na čistotu drogy,“ upřesňuje mluvčí Celní správy Martina Kaňková.

Balení nejspíš pochází z Kolumbie. „Veškerý kokain, který je distribuován po celém světě, má pouze jednu produkční oblast, a tou je Latinská Amerika - konkrétně Kolumbie, Peru a Bolívie,“ potvrzuje ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Zachytit zásilku v tak velkém objemu nebývá v České republice tak časté, na rozdíl od evropských námořních přístavů. „Ty mají takové nálezy pravidelné, stejně jako na jiných vstupech do schengenského prostoru,“ říká Frydrych.

Úspěch se měří pravomocnými rozsudky

Podle něj ale není úspěchem vlastní zadržení drogy. „I když to zločineckou organizaci poškodí. My za úspěch považujeme rozkrytí zločinecké organizace a postavení členů před soud. Náš úspěch se měří pravomocnými rozsudky,“ upozorňuje Frydrych.

Odhalená zásilka kokainu patří k největším podobným případům v historii Česka, dvakrát v minulosti zadrželi jen větší objem heroinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pražském supermarketu se našly krabice s banány a kokainem. O černých obchodech mluví národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil

Přes sto kilogramů kokainu se podařilo policii odhalit v březnu 1999 po šestiměsíční operaci. Ve skladu v Malém Borku na Mělnicku bylo tehdy v zásilce sušeného ovoce 117 kilogramů kokainu.

Česká republika přitom podle protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila není běžnou tranzitní zemí zásilek s kokainem.

„To je spíš ta balkánská cesta. Pokud vím, tak stále ještě nějakým způsobem funguje. Přes nás je to spíš heroin nebo opiátové drogy. My jsme ale typickou výrobní zemí. Vyrábíme pervitin,“ uvádí Vobořil.

Kokain není v Česku příliš rozšířený, uživatelů je podle protidrogového koordinátora málo.

„Je to malá skupina lidí – méně než půl procenta. Byť se daří policii a celní správě odhalovat více zásilek, prevalence nám v běžné populaci nijak nestoupá. Je to pořád stejná skupina, sociálně spíš lépe situovaných lidí,“ dodává Vobořil.

Martin Karlík, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme