Pivo do konce života! slibují dva Belgičané. Svůj pivovar založili díky crowdfundingu

Mít vlastní pivovar a vařit v něm vlastní pivo, to by mohl být tajný sen spousty Čechů. Jenže kde na něco takového vzít peníze? Dvojice Belgičanů o ně prostě a jednoduše požádala naprosto cizí lidi.

Jak se přesvědčili dva kamarádi z belgického Bruselu, vaření vlastního piva nemusí být nesplnitelným snem. Oslovili úplně neznámé lidi s tím, jestli by jim na vybudování pivovaru nechtěli dát peníze. A ač to možná zní neuvěřitelně, jejich pivovar už brzy otevře.

Vcházím do prostoru, který zatím vypadá spíš jako velká garáž nebo vyklizené skladiště. 30letý Sébastien Morvan spolu se svým kamarádem Olivierem de Brauwerem založili Bruselský pivní projekt a za pár měsíců už bude tenhle malý pivovar fungovat.

Čtěte také

Na začátku všeho stál šílený nápad

„Náš pivovar bude otevřený lidem. Tady uvidí, jak pivo vaříme. A hned vedle ho budou moci ochutnat. Chceme, aby se lidé o pivu také něco dozvěděli. A když budou lidé moci pivo přímo v pivovaru ochutnat, můžou ho lépe ocenit a pochopit,“ vysvětluje Sébastien a s nadšením ukazuje, jak bude pivovar vypadat.

Delta, vůbec první pivo, které Sébastien a Olivier vyrobili

Je vidět, že má pivo opravdu rád. Jak ale láska k tomuto moku přeroste až v to, že pověsíte na internet výzvu, aby vám lidé poslali peníze na otevření vlastního pivovaru?

„Na začátku se nám zdálo, že je to naprostá šílenost. Zkoušeli jsme vařit pivo u Oliviera v garáži, i když se to jeho ženě nelíbilo. Bylo nám právě 30 let, a tak jsme si řekli, že buď to vyzkoušíme teď, nebo nikdy. Co může být lepší, než podnikat s nejlepším přítelem v oboru, který je zároveň vášní? Řekli jsme si, že není nad čím váhat,“ popisují.

Čtěte také

Kdo by nechtěl dostávat zdarma 20 piv ročně?

Sébastien si stoupá na židli a sahá na poličku pro několik lahví piva. Spolu s Olivierem ho v malém množství vyrábějí už dnes. Třeba pivo pojmenované Delta, což je mix mezi tradičním suchým a jemně nakyslým belgickým pivem Saison a anglosaským pivem IPA.

Olivier a Sébastien mají pivo tak rádi, že si založili vlastní pivovar. Peníze jim poslaly stovky neznámých lidí

Je tu i tmavá sestra Delty Dark Sister. Tato piva měla mimořádný úspěch a odebírá je několik desítek restaurací. Sen o skutečném pivovaru si ale oba mladíci teprve splní.


Saison je jeden z nejchmelovatějších stylů belgického piva. Má zlatožlutou barvu, nakyslou osvěžující chuť a obvykle 5 až 8,5 % alkoholu.
IPA (India Pale Ale) je světlé a svrchně kvašené pivo s nízkým procentem mladiny.

„Lidi skutečně nadchla naše myšlenka, kterou jsme nazvali Pivo na celý život. Každý, kdo nám poslal 160 eur, od nás bude každý rok dostávat 20 piv. Do konce života,“ slibují.

Touto metodou, které se říká crowdfunding, Sébastien s Oliverem vybrali dostatek peněz. Jejich aktivita navíc zaujala i jednu banku, která jim poskytla menší půjčku. A tak chtějí od září ve svém pivovaru nedaleko centra Bruselu vyrábět 600 tisíc lahví ročně.

autor: oho
Spustit audio