Chebští strážníci skoncovali s botičkami, řidiči dostanou jen předvolání

3. duben 2015

Dostat od městské policie botičku není pro žádného řidiče příjemné. V Chebu od nového roku vás ale nic podobného nepotká. Strážníci totiž botičky přestali používat. Pokud motoristé špatně zaparkují, najdou na vozidle jen předvolání na městskou policii. Motoristům to nevadí, naopak.

S nápadem nepoužívat botičky přišel zástupce ředitele městských strážníků Pavel Cheníček. „Cestuji po celé Evropě a ten přístup v jiných zemích k občanům ze strany policie jsem vnímal pozitivněji než u nás,“ domnívá se Cheníček

Nový systém bez problémů funguje. „V současné době máme statistiku za období leden – březen 2015, kdy jsme řešili kolem 1 270 předvolání. Z uvedeného počtu se nám nedostavilo pouze 22 řidičů,“ říká Pavel Cheníček.

To, že strážníci nepoužívají botičky je dobré i v tom, že mají čas věnovat se dalším problémům ve městě. Městští policisté se teď mohou více věnovat veřejnému pořádku, občanskému soužití, dodržování obecně závazných vyhlášek nebo nařízení města o úklidu veřejného prostranství a podobně.

„Nechci říct, že doprava nás nezajímá. To samozřejmě ne, ale ono nasadit botičku znamená, že ta hlídka vyjíždí minimálně dvakrát. Dosud se nacházíme ve zkušebním provozu. Zjišťujeme, co toto rozhodnutí přinese do budoucna. Takže kdykoliv se k botičkám vrátit můžeme, protože je to oprávnění, které nám dává zákon o obecní policii. Takže je pouze na nás, jestli ho budeme využívat nebo ne,“ upozorňuje Cheníček.

Městští policisté mysleli i na cizince, kteří do Chebu přijedou a třeba špatně zaparkují. „Toto předvolání bude i v německém a anglickém jazyce, abychom turistům zlehčili tu jejich pozici při vyřízení dopravního přestupku nebo podání vysvětlení ještě na území České republiky,“ dodává Pavel Chebíček.

Chebští strážníci mají na 400 botiček. Ty jsou teď uschované ve skladu.


Spustit audio