Dětí s autismem přibývá. Odborníci ale chybí

5. duben 2015

V České republice je stále více autistických dětí. Scházejí však psychologové i specializovaná centra. V Českých Budějovicích si proto Auticentrum založili sami rodiče.

Využívá jej například Jaroslava Klesnerová, která vychovává syna Tomáše. „Potřebuje celodenní péči, k tomu chodím do práce a náš rozvrh je natolik specifický, že na nic jiného vůbec nemám čas,“ popisuje jedno z úskalí výchovy autistického dítěte.

Ostatní lidé podle jejích slov často problémy autismu nechápou a ani zcela pochopit nemůžou. „Autismus je nevyzpytatelný, protože naše děti nevypadají jako postižené. Na okolí ale působí agresivně, že se chovají špatně, třeba najednou vykřiknou. Cizí lidé se pak leknou a vůbec to nechápou,“ říká.

Auticentrum v Českých Budějovicích rodiče založili proto, že myslí na budoucnost. Chtěli pro své děti specializovanou péči a podařilo se jim dát dohromady potřebné peníze i sehnat odborníky.

„Pořád řeším to, co bude se synem dál. Uvědomujeme si, že nám děti rostou a přitom pro ně prakticky není v celých jižních Čechách chráněné bydlení nebo jiné důstojné prostředí,“ dodává Jaroslava Klesnerová.

autor: pfr
Spustit audio