Záchranáři trénovali zásah u nehody autobusu na Berounsku

3. duben 2015

Na silnici u Stašova na Berounsku se dnes ráno srazil linkový autobus s osobním autem. V autobuse cestovaly tři desítky lidí, z nichž většina byla zraněná. Naštěstí nešlo o reálnou situaci, ale jen o cvičení, které mělo prověřit připravenost několika desítek záchranářů včetně hasičů a policistů.

K simulované dopravní nehodě došlo na silnici mezi Stašovem a Chlustinou na Berounsku. Podle scénáře osobní auto začalo po srážce hořet a autobus se převrátil na bok. Hasiči dorazili na místo zhruba po 10 minutách od nahlášení nehody.

„Hasiči musí zajistit hlavně bezpečí místa zásahu pro ostatní složky. Například pokud je na místě požár, únik chemické látky, musí zabezpečit prostor, zlikvidovat příčinu, aby se mohli dostavit záchranáři a pustit se do ošetřování zraněných,“ říká Jakub Vachek z oddělení krizové připravenosti středočeských záchranářů.

Vedoucí metodik výcviku krizové připravenosti záchranářů David Kopelent dodává, že nejdůležitější je první posádka. „Ta musí zabezpečit bezpečné zóny pro následné posádky, vytýčit bezpečné zóny pro ošetřování zraněných, provést průzkum a třídění, v rámci kterého se dá posloupnost ošetřování jednotlivých zraněných. Při příjezdu dalších posádek tato osádka velí,“ vysvětluje Kopelent s tím, že organizace záchranné akce není jen na místě samém. Důležitá je i činnost operačního střediska.

Cvičení hasičů u Stašova - nehoda autobusu

Na cvičení, kterého se účastnili i figuranti z řad vysokoškoláků, dohlíželo několik rozhodčích, kteří budou ještě celý průběh dodatečně vyhodnocovat.

autor: duch
Spustit audio