Slum v Rio de Janeiru se bouří proti policii. Nepokoje vyvolalo zastřelení chlapce

Obyvatelé jedné z chudinských čtvrtí v Rio de Janeiru se bouří. Včera vyšli do ulic se svíčkami uctít oběti přestřelek mezi zločineckými bandami a policií. Ty jsou v posledních několika měsících poměrně intenzivní a v podstatě každodenní. Teď ale zemřeli čtyři lidé za 24 hodin. Poslední z obětí byl desetiletý chlapec, kterého zastřelili policisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro | Foto: Pavla Jazairiová

Kvůli intenzivním přestřelkám a napětí mluví obyvatelé chudinské čtvrti Alemão znovu o válce.

Jednou z posledních obětí přestřelek mezi policií a zločinci je 40letá žena, kterou zabila takzvaná zbloudilá kulka. Policisté pronásledovali drogového dealera, střely mířené na něj ale pronikly dovnitř domu a zasáhly ženu do hlavy a hrudníku.

Kulky zranily i její 14letou dceru. Jejich manžel a otec vypověděl, že policisté se ani nedívali, kam střílejí.

Zemřel také další mladistvý. Mezitím obyvatelé chudinských čtvrtí zdemolovali mobilní policejní stanici.

Zastřelení desetiletého chlapce

Největší rozruch vzbudila smrt desetiletého chlapce. Hrál si na schodech v jedné ze strmých uliček, kolem se ale strhla přestřelka a chlapec po zásahu zblízka ze samopalu na místě zemřel. Zastřelil ho zřejmě některý z policistů.

Smrt desetiletého Eduarda de Jesuse se vyšetřuje. Policisté byli u výslechu a zbraně, kterými stříleli, jim zadrželi.

Místní už mají ale o vinících jasno - nenávist proti policii je ve favelách zažitá. Její příslušníky teď opět nazývají vrahy. V chudinských čtvrtích Rio de Janeira se tak znovu šíří vlna revolty i vůči takzvané pacifikační policii.

Kopci komplexu favel Alemão se nese zvuk pistolí a samopalů každý den. Na videích pořízených telefony, která kolují po internetu, je vidět, jak obyvatelé často jen tak stojí kolem mrtvých dětí či mladistvých. Okukují, co se stalo.

Posílení pacifikace favel

Takzvaná 'pacifikace favel' už je několik let hlavní strategií v boji proti organizovanému zločinu v chudinských čtvrtích. Po incidentech se bude posilovat. Zdůraznil to guvernér státu Rio de Janeiro Luiz Fernando Pezão.

Právě on má bezpečnost na starosti a v říjnu byl i s tímhle slibem znovuzvolen. Zároveň se ale zaříkává, že se zlepší trénink policistů, který trvá třeba jen tři měsíce. Mají teď nově dostávat i lekce z historie a sociologie favel.

Část obyvatel favel si přeje klid. Uznávají, že policejní přítomnost je potřeba, ale chtějí, aby se policie zlepšila.

Regionální vláda v Rio de Janeiru je velmi zadlužená. Škrty v rozpočtu se dotkly i výdajů na bezpečnost. Město bude příští rok hostit letní olympijské hry.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme