Velký pátek vrcholí v Římě křížovou cestou. Kříž ponesou věřící z Iráku i Sýrie

Na Velký pátek si křesťané na celém světě připomínají umučení a smrt Ježíše Krista. Římskokatolická církev v tento jediný den roku neslouží mše. Na připomínku Kristova utrpení se ale v kostelích pořádají zvláštní večerní obřady. Papež František se zúčastnil velkopáteční liturgie a večer se chystá v Koloseu na obřad křížové cesty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František

Papež František | Foto: CC BY-NC-SA 2.0, © Mazur/catholicnews.org.uk

Vyvrcholením Velkého pátku v Římě je obřad křížové cesty, kdy po chodbách Kolosea až na prostranství před Konstantinovým obloukem a na návrší před ruiny antických chrámů doprovází Svatý otec kříž, který spojuje křesťany v rozjímání Kristových pašijí.

Celý obřad i letos přenášejí desítky televizních a rozhlasových stanic do celého světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obřad křížové cesty v Římě je vyvrcholením Velkého pátku. Křesťané si na celém světě připomínají umučení a smrt Ježíše Krista

Kříž ke Koloseu ale papež neponese. K prvnímu a poslední zastavení ho ponese kardinál a vikář tamní diecéze Vallini.

Dalšími, kdo ho ponesou, bude například rodina s adoptovanými dětmi, dále duchovní ze zemí, kde jsou křesťané pronásledováni a zabíjeni.

Konkrétně k šestému zastavení to budou sestry dominikánky z Iráku, k sedmému pak věřící ze Sýrie, dále z Nigérie nebo Číny.

Pašijový týden, který začal Květnou nedělí, vrcholí papež v sobotu večer. Povede liturgii, je velikonoční vigilie a v neděli, kdy si křesťané připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista, pronese v poledne na Svatopetrském náměstí své velikonoční poselství a požehnání Městu i světu.

Pranostiky a lidové pověry

Na Velký pátek se k modlitbě scházejí i pravoslavní křesťané, zvláštní bohoslužby se konají i v protestantských církvích, k tomuto dni se ale vztahuje i řada pranostik a lidových pověr.

Jedna z nich se splní spíše v České republice než v Římě, kde po celý den panovalo slunečné a teplé počasí. Říká se totiž, že „prší-li na Velký pátek, je k doufání úroda" nebo „když na Velký pátek hřmí, na poli se urodí.“

Podle lidových pověr se mají právě dnes otevírat hory, které vydávají své poklady. Zároveň se ale na Velký pátek nemá nic půjčovat, taková věc by totiž mohla být očarována. A stejně tak se nesmí pracovat na zahradě, rýt, kopat a ani prát prádlo.

Italská vláda kvůli obavám z možného teroristického útoku posílila bezpečnostní opatření zejména v Římě. Kolem Svatopetrského náměstí je více policistů než obvykle, stejně to je i před nejvýznamnějšími památkami nebo některými ambasádami. K narušení provozu ve Vatikánu nebo v Římě ale zatím nedochází.

Velikonoce | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme