Keňská policie zadržela pět osob kvůli útoku na univerzitu v Garisse

Keňská policie zadržela pět osob v souvislosti se čtvrtečním útokem islamistů na univerzitu ve městě Garissa. Podle serveru CNN to uvedl keňský ministr vnitra Joseph Nkaissery.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Keňský voják poblíž univerzitního kampusu ve městě Garissa, na který zaútočili radikální islamisté

Keňský voják poblíž univerzitního kampusu ve městě Garissa, na který zaútočili radikální islamisté | Zdroj: Reuters

Útok podle dřívějších informací keňských úřadů zosnoval zhruba 35letý Mohamed Kuno, který do roku 2007 vedl v Garisse islámskou náboženskou školu.

Poté odešel do Somálska, kde se připojil k tamějším islamistům. Úřady vypsaly za informace vedoucí k jeho zadržení odměnu ve výši 20 milionů keňských šilinků, tedy přibližně 5,5 milionu korun.

Radikálové ze somálského hnutí Šabáb vpadli do kampusu univerzity v Garisse ve čtvrtek brzy ráno a po celodenním obléhání armádou a policií na sobě odpálili výbušniny.

Při útoku zemřelo 147 lidí, většinou studenti. Mezi mrtvými bylo také pět členů ozbrojených složek, z toho dva policisté, voják a dva strážci. Kromě toho byli zabiti také čtyři útočníci.

Keňa chce posílit ostrahu hranice se Somálskem

Po krveprolití v Garisse začala v zemi platit mimořádná bezpečnostní opatření. Šéf keňské policie vyhlásil zákaz vycházení po setmění, který platí pro čtyři okresy podél hranice se Somálskem. Kvůli lepší ostraze hranice chce také nechat prezident Uhuru Kenyatta vycvičit 10 tisíc vojáků.

Útok na univerzitu v Garisse je nejkrvavějším teroristickým činem, který Šabáb v Keni spáchal. Předčil i útok na nákupní středisko Westgate v Nairobi, při kterém v září 2013 zahynulo nejméně 67 lidí.

Největší atentát v keňských dějinách má na svědomí teroristická organizace Al-Káida, ke které se Šabáb hlásí. Při bombovém útoku na americké velvyslanectví v Nairobi zahynulo v roce 1998 přes 200 lidí.

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme