Ruský ministr zahraničí Lavrov čelil v Bratislavě kritice za anexi Krymu

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dorazil na Slovensko kvůli oslavám 70. výročí osvobození Bratislavy. Od slovenského prezidenta Andreje Kisky už si vyslechl kritiku za anexi Krymu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

Šéf ruské diplomacie přijel do Bratislavy, aby si připomněl historii. Mnohem více se však hovoří o současnosti.

Během setkání se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou si Lavrov vyslechl chválu za nezastupitelnou roli Rudé armády během osvobozování Slovenska. Aktuální chování Ruska už ale slovenský prezident zkritizoval.

Zopakoval, že způsob, jakým Rusko zabralo Krym, považuje Slovensko za vážnou destabilizaci poválečného uspořádání a porušení mezinárodního práva. Kiska věří, že cizí vojáci, kteří byli a jsou na Ukrajině bez jejího souhlasu, odejdou. Slovenský prezident pak sám položil věnec na Slavíně, kde je památník padlých sovětských vojáků.

Teprve po jeho odchodu pak na Slavín dorazili premiér Robert Fico a ruský ministr zahraničí Lavrov.

Premiér Robert Fico je vůči Kremlu vstřícnější. Nepodporuje ani tvrdé ekonomické sankce vůči Rusku.

Během návštěvy Sergeje Lavrova by se mělo vyjasnit, který politik a jestli vůbec dorazí 9. května na oslavy konce války do Moskvy. Prezident Kiska to odmítl. Předseda vlády Fico, kterého by si Moskva přála, se zatím nevyjádřil.

Petr Vavrouška, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme