Průzkum pro ČRo: Konvoj Čechům nevadil, nastálo by ale vojáky v zemi nechtěli

Na 38 procent lidí souhlasilo s průjezdem amerického konvoje přes české území. Proti pak bylo 25 procent. Vyplývá to z průzkumu, který pro Český rozhlas vypracovala společnost Median. Ten navíc ukázal, že velká část respondentů byla k průjezdu lhostejná. Nastálo by ale Češi americké vojáky ve vlasti nechtěli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stovky lidí čekaly od časného rána u Plzně okolo dálnice do Rozvadova na konvoj americké armády

Stovky lidí čekaly od časného rána u Plzně okolo dálnice do Rozvadova na konvoj americké armády | Zdroj: ČTK

Češi v týdnu přivítali vojenský konvoj. Někteří nadšenci drželi v rukou americké vlajky, jiní plakáty se vzkazem „Vítejte" a další se zase s Američany fotili. Přijetí si pochvalovali i samotní vojáci.

„Byl jsem upřímně překvapený, jak milí jsou zdejší lidé. Bylo to nejlepší přijetí, které jsme při návratu na základnu v Německu měli. Češi se s námi chtěli fotit, a dokonce nám nosili dárky,“ přiblížil Andrew Pinzola z Arizony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle průzkumu pro Čro Konvoj Čechům nevadil, nastálo by ale vojáky v zemi nechtěli. Téma pro redaktorku Veroniku Hlaváčovou

Průjezd konvoje si nenechali ujít ani odpůrci. Většinou ale byli v menšině. Vstřícný postoj Čechů potvrdil i průzkum společnosti Median pro Český rozhlas.

„Převažuje souhlas, což se ukázalo i v poměru těch demonstrací. Zvěsti, že proti tomu bude česká veřejnost výrazně demonstrovat, byly plané,“ říká sociolog Daniel Prokop.

Názor na americký konvoj v ČR | Foto: Český rozhlas Median

Na 38 procent Čechů, tedy největší část, s průjezdem konvoje zpětně souhlasí. Každému desátému Čechovi přesun vadil a dalších 15 procent lidí s ním spíš nesouhlasilo.

„Je to hloupá provokace, pro Českou republiku se to prostě nehodí. Západ vede celý svět do války,“ upozornil například zakladatel občanského sdružení Přátelé Ruska v ČR Jiří Vyvadil.

Velkou část Čechů průjezd konvoje vůbec nezajímal. Možnost „Bylo mi to jedno“ vybralo 37 procent dotázaných. Podle Prokopa měli vyprofilovanější názor především lidé ve velkých městech.

„Podle mě je ve velkých městech intenzivnější konzumace médií, takže lidé k tomu zaujali nějaký postoj,“ dodává sociolog.

Americká vojenská základna v ČR | Foto: Český rozhlas Median

Jasnější názor už mají obyvatelé republiky na situaci, kdy by měli Američané v Česku vojenskou základnu. Víc než polovina respondentů to odmítla.

„Roli hraje věk. Mezi staršími lidmi nad 60 let s výstavbou přímo nesouhlasí 62 procent lidí. Mezi mladšími je to jenom 44 procent lidí. S věkem roste míra nesouhlasu se základnou,“ vysvětluje sociolog Daniel Prokop s tím, že to může souviset i se zklamáním s polistopadovým vývojem.

Metodologie výzkumu | Foto: Český rozhlas Median

Struktura vzorku - Sociodemografie I | Foto: Český rozhlas Median

Struktura vzorku - Sociodemografie II | Foto: Český rozhlas Median

Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme