Desetitisíce Čechů odjedou na Velikonoce do zahraničí. Zájezdy ale letos podražily

Desítky tisíc Čechů plánují strávit letošní Velikonoce mimo republiku. Některé cestovní kanceláře nyní hlásí až čtyřnásobně vyšší prodeje zájezdů. Lidé si za ně ale letos připlatí, a to až deset procent. Důvodem je slabá koruna, která klesá vůči euru i dolaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dovolená u moře

dovolená u moře | Foto: Jan Rosenauer

Většina cestovních kanceláří láká zákazníky na eurovíkendy. Kromě tradičně oblíbených destinací, jako jsou Řím a Paříž, lidé letos hodně kupovali i tematicky zaměřené zájezdy.

„Mezi českými turisty v posledních letech narůstá zájem o výlety na prodloužený víkend zejména za velikonočními a květinovými slavnostmi. Ať už se jedná o květinové slavnosti na Madeiře a v Holandsku nebo o velikonoční slavnosti ve Florencii,“ upřesňuje mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Desítky tisíc Čechů se chystají na Velikonoce do zahraničí. Zájezdy ale letos podražily, a to až o deset procent. Natáčela Zuzana Švejdová

V období Velikonoc vycestuje za hranice až 60 tisíc Čechů. Kvůli slabé koruně si letos za zájezdy připlatí.

Zdražují nejen cestovní kanceláře, ale i letecké společnosti. Letecký zájezd do Thajska tak vyjde skoro o tisíc korun dráž než loni.

„Je to o zhruba 10 procent. Zejména teď je to více patrné, protože se létají exotické zájezdy, u kterých se cena skutečně zvyšovala,“ dodává mluvčí cestovní agentury Invia Michal Tůma.

Koruna oslabuje vůči euru i dolaru

Dovolené mimo Evropu zdraží především kvůli drahému dolaru. Koruna je k dolaru nejslabší za posledních 11 let. Prodává se za 25 korun a 20 haléřů. Podle analytika Tomáše Vlka z Patria finance by navíc dolar mohl ještě dál posilovat.

„Kurz bych viděl někde v rozmezí 25 a 26 korun. To znamená, že by dolar měl mít ještě prostor vůči koruně posílit. V závěru roku může překonat i hranici 26 korun,“ vysvětluje Vlk.

Kolo | Foto: Elena Horálková

Přibývá lidí, kteří si dovolenou zajištují sami. S předstihem si rezervují letenky i ubytování. Individuální cestování může vyjít výrazně levněji.

Podle ředitele portálu Letuška.cz Josefa Trejbala vzrostl prodej letenek i do méně obvyklých míst.

„Nejvýrazněji stoupl prodej letenek do vietnamské Hanoje, který je oproti roku 2014 skoro čtyřnásobný. Obdobně je na tom také kubánská Havana. Zvýšila se i popularita Lisabonu, zájem o tuto destinaci je srovnání s rokem 2014 dvojnásobný,“ podotýká Trejbal.

Prodloužený víkend strávený mimo domov ale neláká jen české turisty. Řada cizinců míří na Velikonoce do Česka. Do Prahy jich přijede kolem 220 tisíc - hlavně Němců, Italů, Slováků nebo Poláků.

Anna Jadrná, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme