Plzeňský balet uvádí Smrt v Benátkách. Inspiroval se novelou Thomase Manna

Českou premiéru baletní inscenace Smrt v Benátkách představí dnes večer plzeňské Divadlo J. K.Tyla. Inspirovalo se slavnou stejnojmennou novelou Thomase Manna. Plzeňský balet si pozval slovenského choreografa Ondreje Šotha, který vloni stejný titul nastudoval ve Státním divadle v Košicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové divadlo v Plzni

Nové divadlo v Plzni | Foto: Jana Kosová

Plzeňský baletní soubor v aktuální sezoně vyhledává pozapomenuté tituly nebo české premiéry.

Baletní ztvárnění novely Thomase Manna je prosyceno emocemi o hledání ideálů a lásky, ale i o zklamání, s nímž přichází stáří.

„Jazyk tance může navodit daleko větší emoce, než jsou v různých hrách, které jsou dané třeba slovem. Myslím, že je to studie do hloubky jednotlivce. Věnujeme se jednomu člověku versus společnosti. Hlavní představitel také na konci svého života zjistí, jakého citu je ještě schopen,“ přiblížil inscenaci šéf plzeňského baletu Jiří Pokorný.

V hlavní roli spisovatele Gustava von Aschenbacha se střídají Miroslav Hradil a Martin Šinták. V roli osudového Tadzia hostují studenti pražské taneční konzervatoře David Lampart a Kristián Pokorný.

Petra Kosová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme