Kopilot zříceného airbusu byl údajně v péči neurologů a psychiatrů

Vyšetřovatelé tragické nehody airbusu společnosti Germanwings jsou stále více přesvědčení, že druhý pilot havaroval záměrně.Ukazují na to data z druhé černé skříňky i nová fakta o zdravotním stavu druhého pilota. Podle informací německého deníku Der Spiegel byl Andreas Lubitz dlouhodobě v péči neurologů a psychiatrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky (ilustrační foto)

Léky (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Andreas Lubitz byl podle německého deníku Der Spiegel v péči neurologů a psychiatrů. Pravděpodobně kvůli bipolární poruše. Tato nemoc je známá také pod pojmem maniodepresivní psychóza. Jde o vážnou poruchu. Postižený člověk může procházet extrémními změnami nálad až k depresi. A právě v obdobích deprese mývají lidé s bipolární poruchou sebevražedné sklony.

Lékaři, ke kterým Lubitz docházel, se sami ozvali vyšetřovatelům. Policii poskytli také Lubitzovy zdravotní záznamy. Lékaři se prý rozhodli vyšetřovatele kontaktovat kvůli spekulacím ohledně nehody, které se v poslední době v médiích objevovaly.

Policie prohledala ordinace celkem pěti zdravotníků. Oficiálně však článek německého deníku ještě nikdo nekomentoval.

Lubitz záměrně zvýšil rychlost

Na možnost, že Andreas Lubitz chtěl skutečně spáchat sebevraždu, ukazovaly už záznamy z první černé skříňky. Druhý pilot se podle nich zamkl v kokpitu a nereagoval na výzvy kapitána letadla. Lubitz také změnil kurz stroje, který pak skončil nárazem do horského masivu ve francouzských Alpách. Spekulace nyní potvrzuje analýza dat z druhé černé skříňky. Obsahuje technické parametry letu, mimo jiné i výšku a rychlost stroje.

Záznamy ukazují, že v době klesání kopilot záměrně zvyšoval rychlost letounu. Práce francouzských vyšetřovatelů ale ještě neskončila, stále se ještě snaží sestavit přesný průběh osudného letu, při kterém zemřelo všech 150 lidí na palubě.

Letoun nízkonákladových aerolinek Germanwings, patřících německé Lufthanse, se zřítil minulé úterý v Alpách na jihu Francie. Na palubě letu 4U 9525 mířícího z Barcelony do Düsseldorfu zahynulo všech 150 lidí včetně dvou pilotů a čtyř členů posádky.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme