Vláda nejspíš schválí cestu prezidenta do Moskvy na oslavy konce války

Vláda zřejmě zaplatí cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy na oslavy konce druhé světové války. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) podle deníku Právo připravil dokument, který kabinet vyzývá, aby schválil výdaje na cestu. Zemanův plán jet do Ruska kritizují někteří politici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman pojede v květnu do Moskvy na oslavy 50. výročí konce 2. světové války

Prezident Miloš Zeman pojede v květnu do Moskvy na oslavy 50. výročí konce 2. světové války | Foto: European Parliament

K nejhlasitějším kritikům patří pravicová opozice. Podle poslankyně ODS Miroslavy Němcové by Miloš Zeman do Moskvy vůbec jezdit neměl.

„Rusko porušuje mezinárodní právo na Ukrajině, na čemž se shodlo světové společenství,“ řekla Němcová před časem pro Český rozhlas.

Kromě toho jí vadí, že se vojenské přehlídky zúčastní představitelé totalitních režimů nebo představitelé proruských separatistů z Ukrajiny.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček její slova považuje za nevhodná. „Paní Němcová plete aktuální politické události do pietní vzpomínky na padlé, kteří se zasloužili o svobodu Československa,“ podotkl.

Výhrady k cestě mají i vládní lidovci

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD uvedl, že jeho vláda nebude prezidentovi v cestě bránit. Výhrady ale mají i koaliční lidovci.

„V situaci, kdy právě Rusko porušuje mezinárodní právo, tak aby se hlava našeho státu zúčastnila po boku představitelů KLDR a Číny této vojenské přehlídky, nepovažujeme za vhodné,“ upozornil před nedávnem šéf KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

Moskevské oslavy bude bojkotovat řada západních státníků, přidá se k nim i slovenský prezident Andrej Kiska. Protestují tak proti ruské anexi Krymu a podpoře Ruska východoukrajinským povstalcům.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme