Lavrov si v Bratislavě vyslechl od Kisky kritiku za anexi Krymu

Slovenští politici dnes v praxi ukázali, jak mají rozdílný postoj k Rusku. Důvod jim k tomu dal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který dorazil na návštěvu Bratislavy a postupně během dne se sešel s celou slovenskou politickou špičkou. Na rozdíl od levicové vlády premiéra Roberta Fica se prezident Andrej Kiska nezdržel v souvislosti s krizí na Ukrajině kritiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov jednal v Bratislavě se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov jednal v Bratislavě se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou | Zdroj: ČTK

Sergej Lavrov oficiálně přijel do Bratislavy na oslavy 70. výročí osvobození města. Se slovenskými představiteli ale mluvil hlavně o Ukrajině.

Prezident Andrej Kiska během setkání s ruským ministrem zahraničí nejdříve ocenil nezastupitelnou roli Rudé armády během osvobozování Slovenska. Lavrova požádal, aby občanům Ruska předal vzkaz, že na pomoc sovětských vojáků Slováci nezapomněli a nezapomenou.

Poté ale Kiska otevřeně zkritizoval podíl Ruska na ukrajinské krizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu Sergeje Lavrova v Bratislavě sledoval zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

„Zopakoval jsem stanovisko Slovenska, že způsob, jakým byl Krym v březnu minulého roku zabraný a připojený k Rusku, považujeme za vážnou destabilizaci poválečného uspořádání a porušení principů mezinárodního práva,“ uvedl slovenský prezident.

„Vyjadřuji naději, že zbraně v tomto konfliktu už definitivně nahradí dialog a dodržování dohod, že cizí vojáci, kteří byli a jsou na Ukrajině bez jejího souhlasu, odejdou a že Ukrajina jako suverénní stát bude moc kontrolovat svou hranici. Vedení Ruské federace má nejen možnosti, ale i podstatný díl zodpovědnosti za to, zda bude tento proces úspěšný,“ zdůraznil Andrej Kiska.

Šéf ruské diplomacie při vystoupení u památníku sovětských vojáků na Slavíně řekl, že události druhé světové války se již nesmí opakovat a že nikdo se nesmí snažit dominovat ve světě a podřizovat jiné své vůli. Na tiskové konferenci se slovenským ministrem zahraničí pak vyjádřil přání, aby příměří na východě Ukrajiny vydrželo navěky. Klíčem k tomu je podle Lavrova dodržení dohod z Minsku.

Vzpomínkové akce na Slavíně se zúčastnilo několik stovek lidí, kteří potleskem a pokřiky "Rossija" ocenili přítomnost Sergeje Lavrova a vyjadřovali nesouhlas s NATO | Foto: ČTK

Další schůzky se slovenskými politiky se obešly bez ostrých výhrad vůči Rusku. Ministr zahraničí Miroslav Lajčák po jednání s Lavrovem uvedl, že je potřebné uskutečnit konkrétní kroky pro řešení situace na Ukrajině a nikoliv používat "silácké řeči a laciná gesta".

„Rusko je globální hráč a udržitelné řešení problému na Ukrajině, stejně jako všech globálních problémů, se kterými se potýkáme, není možné najít bez účasti Ruska,“ upozornil Lajčák.

Vzpomínkové akce v Bratislavě dnes provázely i protesty. Například když šel Andrej Kiska sám položit věnec na Slavín, jeho cestu lemovalo několik desítek lidí, kteří křičeli „Nechceme Kisku!“. Naopak když na stejné místo dorazil Lavrov v doprovodu premiéra Roberta Fica, ozvalo se skandování „Rusko, Rusko!“.

V centru Bratislavy před prezidentským palácem byli vidět i aktivisté s ukrajinskými vlajkami. Vše se ale obešlo bez fyzických potyček.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme