Český pavilon pro EXPO 2015 je připravený. Otevře se za necelý měsíc

Do zahájení výstavy EXPO 2015 v italském Miláně zbývá necelý měsíc. Zatímco řada pavilonů je ještě ve fázi výstavby, ten český už je na návštěvníky připravený. Lákat je bude nejen na zajímavá řešení českých vědců v oblasti udržitelného rozvoje, ale taky na tradiční speciality.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český pavilon pro Expo 2015 je připraven

Český pavilon pro Expo 2015 je připraven | Zdroj: ČTK

Český pavilon je oproti okolním stavbám výrazně menší, v areálu milánského výstaviště ale nezapadne. Výraznou plastiku před vchodem do funkcionalisticky vyhlížející budovy totiž nelze přehlédnout.

Skulptura, ve které se kříží auto a ptačí hlava, reprezentuje vědecko-technický rozvoj i přírodu. Vytvořil ji sochař Lukáš Rittstein.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na co bude český pavilon lákat návštěvníky, si prohlédla Tea Parkanová

„Socha je zamýšlená jako fontána, protože jedno z jejích témat je taky filtrace vody pro třetí svět. Z otvorů podél celého objektu bude chrlit voda, která bude vytvářet jakousi duhu a mlhovinu. Chci, aby v tom byla obsažena Šumava, ale i Amazonka a deštný prales,“ popsal.

Nápadná socha opeřence zaujala během oficiální návštěvy také ministra zahraniční Lubomíra Zaorálka z ČSSD.

Jedno z děl sochaře Rittsteina | Foto: ČTK

„Vypadá docela provokativně. Když jsem to viděl poprvé, tak jsem si říkal ‚proboha', ale teď si myslím, že když půjde návštěvník kolem, je to opravdu výrazná věc, která zaujme.“

Heslem letošního EXPO je "Potrava pro planetu, energie pro život".

Dotykový model Tančíčího domu je určen pro nevidomé | Foto: ČTK

„Dole návštěvník uvidí nanotechnologie čistící vodu. Zjistí, jak vypadá rozluštěný genetický kód pšenice, seznámí se s vakcínami, které jsou šetrnější než antibiotika a pomáhají hospodářským i domácím zvířatům. Seznámí se s léky proti civilizačním chorobám včetně obezity a nakonec i s projektem pražské zoo, který je zaměřen na ochranu ohrožených živočišných druhů po celém světě,“ vyjmenoval generální ředitel české účasti na výstavě Jiří Potužník.

Stavba pavilonu České republiky pro EXPO 2015 | Foto: CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS

Česká věda se na EXPO představí prostřednictví uměleckých expozic, mimo jiné se pochlubí i nedávno vyrobeným bioplastem z použitého fritovacího oleje, který je díky své unikátní technologii snadno rozložitelný.

Český les i pivo z tanku

Přírodu reprezentuje unikátní Laboratoř ticha. Na 12 metrech čtverečních v ní vědci nechali vyrůst kousek typického českého lesa.

Laboratoř ticha pro EXPO 2015 | Foto: Full CapaCity

Česko se ale bude prezentovat i v dalších oblastech. Hostesky budou návštěvníky vítat v oděvech navržených předními českými návrháři a k osvěžení jim nabídnou doušek plzeňského piva točeného poprvé v Itálii přímo z tanku.

Na financování projektu se letos poprvé podílely i soukromé firmy.

Světelná instalace uvnitř pavilonu | Foto: ČTK

„Je to pro mě určitý test toho, že jestliže to soukromí podnikatelé vidí jako efektivní do toho vložit peníze, tak je to i potom potvrzení té teze, že EXPO dnes neztrácí na své zajímavosti a přitažlivosti,“ řekl Lubomír Zaorálek.

Vizualizace pavilonu České republiky pro EXPO 2015 | Foto: CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS

Hlavní prezentační akce českého pavilonu na EXPO 2015 připadá na 15. května. Organizátoři pro tento den připravili vodní show, která ještě jednou návštěvníkům připomene, že Česká republika je rozvodím Evropy.

Model pavilonu České republiky pro EXPO 2015 | Foto: CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme