Islámský stát na videu potvrdil demolici starověkého města Hatra v Iráku

Islámský stát zveřejnil video s demolicí starověkých památek v Hatře. Nejzachovalejší město starověké parthské říše začali džihádisté ničit už před měsícem. Video zveřejněné na internet teď demolici Hatry potvrzuje. Stoupenci Islámského státu na něm ničí palicemi kamenné reliéfy a samopaly střílí do soch a zdiva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hatra, památky. Snímek je z videa, které islamisté zveřejnili na internetu

Hatra, památky. Snímek je z videa, které islamisté zveřejnili na internetu | Zdroj: ČTK

"Jsme svědky bezprecedentních kulturních čistek, vymazávání a plenění historické paměti. Sledujeme cílenou destrukci nenahraditelných staveb. Extremisté útočí na jednotlivé skupiny lidí na základě jejich identity," varovala šéfka UNESCO Irina Bokova.

Jeden z ozbrojenců mluví na videu arabsky s přízvukem zemí Perského zálivu. Říká, že ničí sochy a památky proto, že je lidé uctívali namísto Boha.

Islámský stát v minulých měsících zdemoloval také asyrský Nimrud a muzeum v Mosulu. Většina jeho exponátů pocházela právě z Hatry.

Hatra, památky. Snímek je z videa, které islamisté zveřejnili na internetu | Foto: ČTK/AP

Parthská říše byla starověkým státním útvarem s centrem v dnešním Íránu. Zformovala se zhruba v letech 247 až 238 př. n. l.

Její historie byla provázena neustálým vedením válek, především s Římany o Malou Asii, Kavkaz a dnešní Blízký východ, ale také s kočovníky na východě. Potenciál říše se však postupně vyčerpal.

Městská pevnost Hatra, ležící mezi řekami Eufrat a Tigrid, byla založena v 1. století př. n. l. Sloužila jako náboženské a obchodní středisko. Uprostřed obranných zdí, postavených do tvaru obdélníku, stály chrámy a budovy s klenutými síněmi. Kolem roku 240 n. l. město zničili Sásánovci.


Zvětšit mapu

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme