V Praze zahynuli při nehodě dva lidé, Velikonoce mají už 7 obětí

Na silnicích zahynulo od pátku už sedm lidí. Loni měly přitom celé Velikonoce pět obětí. Kvůli prodlouženému víkendu jsou na silnicích 3000 dopravních i pořádkových policistů. Zaměřují se hlavně na přestupky, které vedou právě k vážným dopravním nehodám. Tedy na rychlost, nebezpečné předjíždění nebo alkohol.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I/3 je po dálnici D1 nejrušnější komunikací na Benešovsku. Proto se na ní policisté zaměřují

I/3 je po dálnici D1 nejrušnější komunikací na Benešovsku. Proto se na ní policisté zaměřují | Foto: Věra Hájková

Dva mladíci zahynuli dnes ráno v Praze při nehodě. Třetí je zraněný. Nehoda se stala kolem třetí hodiny v Čimické ulici v Praze 8.

"Řidič Škody Octavia nepřizpůsobil rychlost jízdy, přejel do protisměru, kde pak bokem narazil do sloupu veřejného osvětlení," uvedla mluvčí pražské policie Iveta Martínková.

Jednadvacetiletý spolujezdec zemřel na místě, dvaadvacetiletý řidič po převozu do nemocnice. Třetí člen posádky auta, sedmnáctiletý mladík, je vážně zraněný. Konkrétní příčinu nehody vyšetřují kriminalisté.

Dvě oběti si vyžádala také sobotní nehoda u Nevojic na Vyškovsku. Řidič osobního auta a spolujezdkyně tam zemřeli po srážce s kamionem.

Pátou obětí velikonočního víkendu se pak dnes ráno stal v obci Milovy na Žďársku řidič Škody Superb. Ze zatím nezjištěných příčin se dostal mimo komunikaci, kde havaroval.

Opilých řidičů podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha ubývá. I tak ale způsobí o Velikonocích víc nehod než obvykle:

„Ten pokles je zhruba o jednu třetinu za poslední období pěti let. Zaznamenáváme celkem výrazný pokles i při samotném velikonočním pondělí,“ říká Lerch.

Na 50 policistů dohlíží na provoz na hlavní trase z Prahy do Tábora | Foto: Věra Hájková

„Na druhou stranu je potřeba říct, že čísla jsou stále ještě vysoká. Celoroční republikový průměr je necelých šest procent dopravních nehod, které způsobí řidiči pod vlivem alkoholu. V případě velikonočních svátků je to téměř dvojnásobek,“ dodává.

Od pátku do pondělí budou řidiče hlídat tisíce policistů s veškerou dostupnou technikou.

Zaměří se hlavně na silniční tahy a kritická místa. Budou kontrolovat plynulost provozu, dodržování pravidel a především to, jestli řidiči nepožili alkohol nebo drogy.

Během loňských Velikonoc se podle policejních statistik stalo 821 nehod, z toho u 67 případů hrál roli alkohol. Zemřelo pět lidí. O svátcích roku 2013 se stalo 777 nehod, které nepřežili tři lidé. Ještě tragičtější byla bilance Velikonoc například v roce 2009, kdy bylo 15 obětí dopravních nehod.

Michaela Vydrová, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme