Z iráckého Tikrítu se stahují šíitské milice, které armádě pomohly porazit IS

Irácká vláda stahuje šíitské milice z Tikrítu. Ozbrojené skupiny podporované Íránem tam pomohly v minulých dnech irácké armádě k vítězství nad Islámským státem. Obyvatelé města si ale stěžovali na loupení a rabování, kterých se šíitští ozbrojenci údajně dopouštěli. Svědkové popisují i brutální akty pomsty na dopadených bojovnících hnutí Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šíitští bojovníci s vlajkou Islámského státu, kterou strhli v Tikrítu

Šíitští bojovníci s vlajkou Islámského státu, kterou strhli v Tikrítu | Zdroj: Reuters

"Bezpečnostní složky jsou tu, aby sloužily provincii a lidem. Jakmile si budeme jisti, že je situace plně pod kontrolou, začnou se občané vracet do svých domovů," prohlásil irácký premiér Hajdar Abádí při návštěvě osvobozeného Tikrítu.

Osobně provládní jednotky varoval, aby se nedopouštěly aktů pomsty nebo rabování.

Ofenzivy proti Tikrítu se účastnilo 30 tisíc bojovníků na straně vlády. Dvě třetiny z nich tvořily šíitské milice.

Dobytí města je velkým strategickým úspěchem Iráčanů. Armáda teď plánuje útok proti Mosulu, poslední velké baště Islámského státu v Iráku.

Šíitské milice oslavují vítězství nad Islámským státem v iráckém Tikrítu | Foto: Reuters

Islámský stát obsadil Tikrít loni v létě, kdy začal postupovat z Mosulu na jih. Šíitské milice, které se zapojily do boje, údajně utrpěly velké ztráty.

Tikrít je střediskem provincie Saláhaddín, kde žijí většinou sunnité, kteří nedůvěřují vládě v Bagdádu, jíž dominují šíité. Radikálové z Islámského státu se hlásí také k sunnitské větvi islámu a podle obyvatel Tikrítu se jim teď šíitské milice mstí.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme