Keňská vláda proplatí pozůstalým po obětech střelby v Garisse náklady na pohřeb

Keňa proplatí pozůstalým po obětech střelby na univerzitě v Garisse náklady na důstojný pohřeb. Prohlásil to keňský viceprezident William Ruto. Za teroristickým útokem, při kterém zemřelo nejméně 148 lidí, stojí somálské džihádistické hnutí Šabáb. Viceprezident Ruto navštívil ty, co přežili, v nemocnici v Nairobi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Somálští radikálové z hnutí Šabáb zabili téměř 150 mladých lidí, řada dalších byla zraněna

Somálští radikálové z hnutí Šabáb zabili téměř 150 mladých lidí, řada dalších byla zraněna | Zdroj: Reuters

Keňské vládní úřady podle viceprezidenta Williama Ruta také proplatí zraněným náklady na léčbu. Většina z nich už nemocnici opustili. Stav ostatních je stabilní.

Mezi rodinami obětí i zraněných roste hněv na keňskou vládu za to, že nedokázala útoku Šabábu zabránit. Jen pár týdnů před střelbou varovaly britské i americké úřady před cestováním do Garissy.

Šabáb (Hnutí mladých bojovníků) je skupina islámských vzbouřenců, kteří povstali během války v Somálsku. Tato militantní skupina usiluje o vytvoření islámského státu v Somálsku.

Krátce před útokem se také údajně objevily varovné letáky přímo na univerzitě. Sabáb Keni vyhrožuje dalšími krvavými útoky. Džihádisté se chtějí pomstít za keňskou ofenzivu proti Šabábu.

Keňské letectvo dnes v Somálsku bombardovalo dva tábory radikálního islamistického hnutí Šabáb. Počet obětí náletů zatím není jasný.

Ke křesťanství se hlásí 83 procent Keňanů a mnozí z nich se bojí, že islámští extremisté, kteří zabíjeli v Garisse, se budou zaměřovat právě na křesťanskou komunitu při dalších útocích, jimiž pohrozili. Úřady identifikovaly jednoho ze střelců jako syna vládního zaměstnance.

K útoku v Garisse se přihlásily somálské islámské milice Šabáb, které se tak mstí za účast Keni na tažení proti Šabáb v Somálsku. V sobotu pohrozily, že budou v útocích v Keni pokračovat a že tamní města promění v potoky krve.

Úřady vyhlásily noční zákaz vycházení ve čtyřech provinciích ležících na hranici se Somálskem a pobřežní oblasti navštěvované turisty hlídají ze vzduchu vrtulníky.


Garissa leží asi 150 kilometrů západně od somálské hranice

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme