Islámský stát proniká do damašské čtvrti Jarmúk, lidé se snaží uprchnout

Stovky lidí se snaží uniknout z damašské čtvrti Jarmúk. Tento palestinský uprchlický tábor už několik dní dobývají ozbrojenci Islámského státu. Podle některých zdrojů shazují vládní letadla na Jarmúk výbušné barely. V ulicích zcela obklíčené čtvrti už několik let trpí hladem a žízní 18 tisíc lidí. Průnik Islámského státu situaci ještě zhoršil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničené předměstí syrského Damašku

Zničené předměstí syrského Damašku | Zdroj: Reuters

Boj radikálních islamistů s obránci města pokračuje podle aktuálních zpráv i dnes. Ke střetům dochází jen několik kilometrů od sídla prezidenta Asada. Tak hluboko do syrské metropole se Islámský stát nikdy předtím nedostal.

Jarmúk je jednou z nejhůře postižených oblastí v Sýrii. Desítky lidí tam během konfliktu zemřely v důsledku hladu a nemocí, řada dětí trpí podvýživou.

„V sedm hodin ráno vyrazím pro vodu. Musím jít asi kilometr daleko. Abych nanosil vodu pro celou domácnost, strávím tím pět hodin denně. Jenže každý den voda není. Nosím jen zhruba každých pět dní, kdy je voda k dispozici,“ popisuje desetiletý Azíz život v damašské čtvrti Jarmúk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islámský stát proniká do damašské čtvrti Jarmúk, lidé se snaží uprchnout. Situaci sleduje blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Agentura Spojených národů pro palestinské uprchlíky hledá cesty, jak do čtvrti dopravit základní pomoc pro přežití. Boje s Islámským státem ale situaci komplikují a od začátku dubna zásobování opět selhává.

„Vždyť to vidíte sami, domy jsou poničené, některé úplně v troskách. V horních patrech se lidé bojí spát. Organizace pro osvobození Palestiny musí pro nás Palestince najít řešení. Jsme vyhladovělí, máme žízeň," popisuje katastrofální situaci obyvatel Jarmúku.

Ještě před zahájením syrského konfliktu sloužil tábor Jarmúk jako sídliště pro několik set tisíc palestinských uprchlíků. Vznikl jako dočasné útočiště v době první arabsko-izraelské války v roce 1948. Ze stanového městečka se postupně stala normální normální, ne zcela chudinská čtvrť se zděnými domy.

Během syrské občanské války se však tábor dostal do obležení. Čtvrť v roce 2012 začaly ovládat opoziční jednotky a syrská armáda reagovala blokádou. Kvůli úzkým uličkám je možné Jarmúk zvenku velice dobře kontrolovat.

Většina obyvatel už utekla jinam, buď za hranice, nebo na jiná místa v Sýrii. Zbylých asi 20 tisíc lidí se potýká s nedostatkem potravin, vody i léků.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme