Premiér Sobotka: Zemanova reakce na velvyslance USA nebyla adekvátní

Reakce Miloše Zemana na velvyslance USA nebyla podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD adekvátní. Ambasador Andrew Schapiro kritizoval českou hlavu státu kvůli jeho cestě do Moskvy. Zeman pak oznámil, že má velvyslanec dveře na Pražský hrad zavřené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

38. sjezd ČSSD v Praze, Bohuslav Sobotka

38. sjezd ČSSD v Praze, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

"Já bych přirozeně uvítal, kdyby přístup pana prezidenta obecně k zahraniční politice a k diplomacii byl o něco více profesionální. Domnívám se, že reakce prezidenta Zemana nebyla adekvátní vzhledem k tomu, jak se vyjádřil americký velvyslanec," řekl dnes premiér.

Schapiro koncem března v pořadu České televize upozornil, že Zeman by mohl být v Moskvě jediným vůdčím představitelem státu Evropské unie, což označil za ‚poněkud prekérní‘. Zároveň ale podotkl, že není jeho úlohou říkat českému prezidentovi, co má, nebo nemá dělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruská média si všímají kritiky, která českého prezidenta stihla za chystanou návštěvu Moskvy. Více od komentátora ČRo Libora Dvořáka

Zeman na to v rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že si nedovede představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat.

"Obávám se, že po tomto prohlášení má naopak velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené," uvedl Zeman.

Schapiro pak prohlásil, že rozumí přání prezidenta vzdát hold obětem druhé světové války. Nicméně by bylo podle něho nešťastné, kdyby se prezident Zeman zřejmě jako jediná hlava státu z EU zúčastnil vojenské přehlídky v době, kdy ruská vojska v rozporu s mezinárodním právem destabilizují sousední zemi.

"Cením si dobrých pracovních vztahů s kýmkoli a chci, aby věděl, že mé dveře mu zůstanou otevřené. A českému národu bych rád vzkázal, že vláda USA i Američané si váží našich partnerských a spojeneckých vztahů více než kdy jindy," napsal Schapiro v nedělním prohlášení z dovolené v USA.

Americký velvyslanec Andrew H. Schapiro | Foto: Jana Turčínková

Spor mezi Zemanem a Schapirem o cestě prezidenta do Ruska pozorně sledují ruská média. Podle ruské diplomacie dělá Zemanovi jeho stanovisko čest.

„Člen zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov mluví o hysterii amerického velvyslance,“ říká komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

„Bývalý vicepremiér a dnes šéf prezidentské Putinovy administrativy Sergej Ivanov zase říká, že tohle Rusko určitě přežije. Mluví o tom se spokojeností, že Miloš Zeman do Moskvy přijede a že se ohlásilo 22 vrcholných světových státníků. Zase ale v prohlášení neuvádí, že právě z Evropy nepřijede skoro nikdo,“ dodává.

Americký velvyslanec kritizoval Zemanovu cestu do Moskvy. Nesmí na Hrad, říká prezident

Číst článek

Z prezidentů zemí Evropské unie dorazí do Moskvy kromě Zemana podle ruských médií už jen nejvyšší představitelé Kypru a Řecka.

Zemanovu účast na oslavách kritizují koaliční lidovci i pravicová opozice. Vláda ale zřejmě jeho cestu do Moskvy na středečním zasedání podle návrhu ministerstva zahraničí schválí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme