Stále více dětí z chudých rodin má ve škole hlad, varují britští učitelé

Britští učitelé upozorňují na místy až „viktoriánské“ podmínky, ve kterých žijí některé děti. Z průzkumu mezi 2500 členy odborového sdružení kantorů NASUWT vyplynulo, že tito školáci bydlí ve zjevně stísněných i jinak nevyhovujících prostorech, nemají si kde dělat domácí úkoly a do školy chodí hladoví a nedostatečně oblečení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvíc se vrací investice do základního vzdělání, říká ekonom George Psacharopoulos

Nejvíc se vrací investice do základního vzdělání, říká ekonom George Psacharopoulos | Foto: CC BY-ND 2.0, Anders Ruff Custom Designs

Situace se prý poslední dobou spíše zhoršila. Podle učitelů není výjimkou, že ani v zimě na sobě děti ze sociálně slabých rodin nemají bundy a kabáty, nebo dokonce ponožky.

Dvě třetiny dotázaných pedagogů upozornily, že pravidelně vídají hladové žáky. Skoro každý čtvrtý kantor pak svým svěřencům raději připravuje svačinu sám. Hladové děti se totiž nemohou pořádně soustředit na učení. Nad rámec svých povinností sytí žáky i některé školy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do škol chodí stále více hladových a nedostatečně oblečených dětí, říkají britští učitelé. Potvrzuje to i zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Současná britská vláda už vytvořila stovky tisíc pracovních míst, z dlouhodobého hlediska by měla ke zlepšení situace pomoci také fungující ekonomika.

Konzervativci tvrdí, že podle oficiálních statistik klesl počet malých Britů žijících pod hranicí chudoby o 300 tisíc za posledních pět let.

Za velké plus se dá označit rozhodnutí vlády uhradit obědy v jídelnách státních škol. Opatření platí paušálně pro všechny děti ve věku pět až sedm let, jejich rodiče ani nemusejí dokládat svou finanční situaci.

Hladové děti ale nejsou jediným problémem. Řada britských dětí se také stravuje velmi nezdravě. Školáci často nechodí na obědy a z domova si nosí svačiny v podobě pytlíku chipsů a čokoládových tyčinek.

Školy tak například rozesílají rodičům doporučení, aby děti dostávaly celý zkouškový týden pořádnou snídani. V zimě zase některé londýnské školy upozorňovaly, že by bylo záhodno, aby děti nechodily na vyučování naboso.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme