Francouzi osvobodili Nizozemce, kterého před pěti lety unesla v Mali Al-Káida

Nizozemce, kterého držela pět let v zajetí teroristická organizace Al-Káida, osvobodila francouzská armáda. Dva únosce vojáci zabili, další dva zajali. Francouzská armáda na rukojmí narazila náhodou při rutinním zásahu proti džihádistům v Mali. Nizozemec je v dobrém zdravotním stavu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Al-Káidy (ilustrační foto)

Bojovníci Al-Káidy (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Strojvůdce Sjaak Rijke do Mali odcestoval v roce 2011 jako turista. Hotel v Timbuktu, kde přespával, ale přepadli ozbrojenci a unesli ho spolu se Švédem a Jihoafričanem.

Rijke se od té doby objevil na několika videích organizace Al-Káida v islámském Maghrebu. Naposledy si v listopadu stěžoval na svůj zdravotní stav a prosil o pomoc.

Nizozemec je teď v péči lékařů na vojenské základně na severovýchodě Mali. O osudu jeho spoluvězňů není nic známo. Francie zahájila vojenskou intervenci proti džihádistům v Mali v lednu 2013 na žádost tamní vlády.


Zvětšit mapu

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme