Podle Atén dluží Německo Řecku válečné reparace ve výši 279 miliard eur

Řecké ministerstvo financí spočítalo údajný německý dluh Aténám na válečných reparacích. Po šedesáti letech od konce války dosáhl dluh podle řeckých úřadů 279 miliard eur, tedy v přepočtu přes 7,5 bilionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko, Atény, parlament (ilustrační foto)

Řecko, Atény, parlament (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

To je více než celý záchranný program pro Řecko nebo ekvivalent celého řeckého hrubého domácího produktu za téměř rok a půl.

Řecká vláda sestavila kvůli reparacím speciální parlamentní komisi. V jejím čele stojí náměstek ministra financí Dimitris Mardas. Právě pod jeho vedením Atény poprvé své nároky vyčíslily. Kampaň požadující od Německa válečná odškodnění je v Řecku evergreenem, vede se už několik desetiletí.

V posledních letech požadavky na splacení reparací získaly na síle kvůli tvrdým úsporným opatřením, kterými německá kancléřka Angela Merkelová a mezinárodní věřitelé podmiňují finanční pomoc Aténám. Řecký premiér Alexis Tsipras viní Německo za utrpení, kterému musí Řekové kvůli škrtům čelit.

Berlín: Válečné reparace jsou vypořádané

Berlín řecké požadavky odmítá s tím, že svoje závazky už splnilo. Především odškodněním z roku 1960, kdy zaplatilo v přepočtu na dnešní měnu asi 60 milionů eur (přes 1,5 miliardy korun).

„Německo bere velmi vážně svoji historickou odpovědnost za to, jaké utrpení přinesl řadě zemí národní socialismus. Nic to ale nemění na našem postoji k reparacím a kompenzacím. Podle našeho názoru jsme tuto otázku definitivně vyřešili a uzavřeli,“ řekl při nedávné berlínské návštěvě řeckého premiéra šéf německého vládního tiskového odboru Steffen Seibert.

Podle Berlína se řecká vláda vyčíslováním reparací snaží odpoutat pozornost od aktuálních finančních problémů, kterým země čelí.

První splátka dorazí MMF do tří dnů, potvrdil řecký ministr financí

Číst článek

Tea Veseláková, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme