Pylová sezona propukla naplno. Ordinace alergologů i lékárny se plní pacienty

I když se do Královéhradeckého kraje vrátilo sněžení a příchod pravého jara se zatím odkládá, pylová sezona už začala. Důkazem toho je, že se ordinace alergologů už několik dní plní pacienty. Nejvíce alergiky teď trápí pyly olše, vrby nebo lísky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alergické kýchání, ilustrační foto

Alergické kýchání, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Sebastian Smit

„Alergie už mi začala tak týden dva zpátky. Začala jsem kýchat, smrkat, mám oteklé oči,“ říká 20tiletá studentka Aneta.

Potíže mívá hned zkraje března. „Nepozoruji nějaké výrazné změny. Myslím si, že to mám stále stejné a že se to letos nijak nezměnilo. Paní lékárnice mi doporučila prášky, takže už je dva týdny beru a příznaky se lepší,“ dodává dívka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ordinace alergologů i lékárny se kvůli začínající pylové sezóně plní pacienty. Situaci na Královéhradecku monitoroval Ondřej Vaňura

Mnoho alergiků na jaře ani nenavštíví lékaře a jde přímo do lékárny, kde shání pro ně osvědčené léky. Nárůst zákazníků zaznamenala i Zuzana Šrlová, která pracuje v lékárně v centru Hradce Králové.

„Během března už se vyskytly případy pacientů, kteří potřebovali antihistaminika, jak tabletky na polykání, tak do nosu a do očí. Většinou už o tom sami vědí, co mají za potíže, a už očekávají, že to přijde,“ popisuje lékárnice.

Kromě olše, vrby nebo lísky teď alergiky začnou trápit hlavně pyly břízy, vysvětluje královéhradecká alergoložka Eva Horynová, která má teď plnou ambulanci pacientů. „Je to rýma, kýchání, oční obtíže, ale začínají i obtíže dechové u astmatiků, kteří jsou léčeni.“

Alergie může přijít v každém věku

I když někteří alergici zatím žádné problémy nemají, doktoři doporučují nasadit léky s předstihem. „Je lepší preventivně léky nasadit, aby byl pacient připraven na sezonu. Primárně jsou to tablety, a pokud léčba tabletami nestačí, tak přidáváme nosní sprej,“ upřesňuje lékařka.

V současnosti v České republice trpí alergií zhruba 25 procent populace. Propuknout může u člověka v každém věku. „Je to dáno genetikou a spícími geny, které se mohou probudit kdykoli, třeba i ve čtyřiceti letech nebo i déle,“ uzavírá doktorka Eva Horynová.

Pylový kalendář | Foto: Michal Jindra

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme