Vítr poškodil na Šumavě nejvíc stromů od orkánu Kyril před osmi lety

Silný vítr v minulém týdnu způsobil v šumavském národním parku rozsáhlé škody. Poničených je přibližně 40 tisíc metrů krychlových dřeva, jde tak o největší polomy od roku 2007, kdy na Šumavě řádil orkán Kyril.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky vichřice (ilustrační foto)

Následky vichřice (ilustrační foto) | Foto: Archiv ČRo

Nejvíce vítr poničil stromy v okolí Prášil na Klatovsku. Škody se podle mluvčího parku Jana Dvořáka zatím nedají přesně vyčíslit.

„Některé kousky půjdou na palivo, což je ta nejhorší možná varianta, z některých bude kulatina a tak dále. Takže budeme se snažit prodat to co nejvíc, ale v tuhle chvíli nedokážu poměrově říct, kolik stromů je zlomených a kolik vyvrácených,“ řekl Dvořák.

Ceny dřeva jsou podle něj závislé také na jeho kvalitě a stáří. Přesnou statistiku bude park mít za pár dní, až se pracovníci dostanou do míst, která zatím nejsou kvůli sněhu dostupná, dodal mluvčí.

Silný vítr zasáhl minulý týden jižní část České republiky především v úterý, ve středu a čtvrtek. Na Šumavě podle meteorologů dosahoval v nárazech rychlosti kolem 115 kilometrů za hodinu.

Lesy ČR odhadují škody, které jim v celé republice vítr způsobil, na 350 tisíc krychlových metrů poničeného dřeva.

Martin Hromádka, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme