Ztracený malajsijský boeing možná letěl kolem Malediv, naznačují tamní obyvatelé

Nehoda nad Indickým oceánem, kterou nepřežil žádný z cestujících na palubě letadla Malajsijských aerolinií letu MH370 – to je zatím nejpravděpodobnější verze o zmizení Boeingu 777, který letěl na lince z Kuala Lumpur do Pekingu. Ani po roce se však nenašly trosky stroje ani žádné z těl 239 lidí na palubě. Možná to je proto, že se stále hledá ve špatné oblasti – některá média teď přinesla svědectví, podle nichž stroj podobný zmizelému letadlu viděli obyvatelé Malediv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vietnamská loď hledá trosky zmizelého malajsijského letadla

Vietnamská loď hledá trosky zmizelého malajsijského letadla | Zdroj: Reuters

V současnosti se po troskách letadla pátrá v jižní části Indického oceánu, asi 1800 kilometrů od australského přístavu Perth.

Do této oblasti vyšetřovatele navedly odezvy letadla, jak je zachytily satelity. Napovídají, že se letadlo z dráhy letu k Pekingu odchýlilo nad Jihočínským mořem, kde se otočilo zpět k jihu.

Po ztrátě kontaktu řídicích věží s letadlem stroj letěl ještě asi šest hodin – než mu došlo palivo – a asi spadl.

Let MH370 odstartoval 7. března 2014 v 17.41 SEČ se strojem Boeing 777 a 239 lidmi na palubě z Kuala Lumpuru a mířil do Pekingu. Kontakt s ním byl naposledy v 18.30 SEČ, těsně před tím, než letadlo mělo přejít z malajsijského do vietnamského vzdušného prostoru. Malaysia Airlines ztratily spojení s letadlem ve chvíli, kdy bylo ve výšce necelých 11 tisíc metrů a letělo stálou rychlostí. Uvažovalo se tedy o možném teroristickém útoku či nouzovém přistání na ostrově. Analýza dat ale prokázala pouze fakt, že letadlo se silně odklonilo od původního kurzu a západně od australského Perthu skončilo v oceánu.

Je však možné, že výpočty možné dráhy letu byly chybné a letadlo nesměřovalo k jihu, ale na západ, přibližně pod indický výběžek, kde je souostroví Maledivy. Na ostrově Kudahuvadhoo prý vesničané viděli 8. března 2014 brzy ráno velmi nízko letící letadlo.

Noviny Australian přinesly svědectví studenta, který tvrdil, že viděl letadlo zcela zřetelně. Bylo prý nízko a dělalo velký hluk. Mladík si všiml i barev na stroji – tmavě modrých a červených linek, což jsou barvy, které na sobě mají stroje Malajsijských aerolinií.

Vesničan není sám, kdo tvrdí, že letadlo viděl – média informují nejméně o pěti dalších svědcích.

Trochu problém je, že maledivské radary žádné narušení vzdušného prostoru nezaznamenaly. Už loni v březnu tamní obranné síly prohlásily, že 8. března 2014 – tedy poté, co se letadlo ztratilo – žádné tak velké letadlo nad Maledivami neletělo.

Pokud však bylo letadlo opravdu nízko, možná ho nemusely radary zachytit.

Pokud by se nakonec potvrdilo, že se u Malediv před rokem letadlo malajsijských aerolinek vyskytovalo, přesune se oblast pátrání asi o 5 tisíc kilometrů na sever.

Pavel Novák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme