Loňský propad tržeb se na horách neopakoval. Sezonu zachránil sníh v únoru

Dostatek sněhu, který v únoru napadl na tuzemských horách, zachránil letošní lyžařskou sezonu. Podle Asociace horských středisek byla návštěvnost jen o tři procenta nižší než před dvěma lety, a tržby dokonce stouply o jedno procento. Propad tržeb z loňské sezony se tak nekonal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skiareál Harrachov (ilustrační foto)

Skiareál Harrachov (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Beneš

Jedny z nejlepších sněhových podmínek za poslední roky měly letos Krkonoše, Beskydy nebo Jeseníky. Kvalitní lyžování si tak návštěvníci hor užili od začátku ledna a někde stále ještě můžou lyžovat.

Naopak vlekaři z Ústeckého a Plzeňského kraje nebo z Vysočiny označili sezonu za podprůměrnou. Vlekaře letos zachránil hlavně únor, kdy napadlo dostatek sněhu, a lyžaři si od té doby mohli v Česku užívat kvalitní sněhovou pokrývku.

Provozovatelům se v posledních letech vyplácí investovat do sněžných děl, protože přírodního sněhu nebývá dostatek. Skiareály, které jsou v Asociaci horských středisek, chtějí v následujícím roce dát do techniky a dalšího vybavení 650 milionů korun,

To je podle ředitele asociace Libora Knota nárůst asi o 20 procent v porovnání s objemem investic před loňskou sezonou.

„Takže chuť na stavění, investice a vylepšování služeb pro klienty naštěstí mají a doufejme, že to bude i vidět. Staví se i nové lanové dráhy a záležitosti podstatného typu, nové sjezdovky,“ doplnil Knot.

Jen dva největší krkonošské skiareály - Špindlerův Mlýn a SkiResort Černá hora - Pec - plánují investovat dohromady skoro půl miliardy korun. I letos umělé zasněžování vlekařům pomohlo. Mohli ho využívat v průměru 35 dní, což je o třetinu víc než loni.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme