Výpadek elektřiny v Turecku způsobila lidská chyba. Šéf distribuční společnosti rezignoval

Masivní výpadek elektrického proudu v Turecku stál místo šéfa státní distribuční společnosti. Ten na sebe vzal odpovědnost za blackout, který na několik hodin postihl 70 milionů lidí. Před týdnem na mnoha místech Turecka propukl chaos, když v desítkách měst včetně Ankary a Istanbulu na několik hodin zhasly semafory a zastavila se veřejná doprava.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na několika místech v Turecku vypadl proud, bez elektřiny je i Istanbul, nejezdí tam tramvaje ani metro

Na několika místech v Turecku vypadl proud, bez elektřiny je i Istanbul, nejezdí tam tramvaje ani metro | Zdroj: Reuters

Rozsáhlý výpadek pravděpodobně způsobila série špatných rozhodnutí v řízení distribuce elektřiny v Turecku.

Dispečeři nejprve odpojili ze sítě dvě elektrárny v Izmíru a v Adaně, jenže v tu chvíli zároveň probíhala na dalších přenosových trasách údržba.

Věřili, že takové zatížení turecká elektrická síť vydrží, ale zmýlili se. Když zkolabovalo první vedení vysokého napětí, během zlomku vteřiny následovalo postupně dalších pět tras.

Turecký ministr energetiky obvinil vedení distribuční společnosti z příliš vysokého sebevědomí, když dispečeři po prvních problémech okamžitě nepřerušili údržbu v síti.

Turecko takový blackout nezažilo od roku 1999, kdy silné zemětřesení srovnalo se zemí desetitisíce domů, ve kterých zemřelo 17 tisíc Turků. Pokud jde o počet lidí, které výpadek minulý týden zasáhl, řadí se dokonce k vůbec nejmasivnějším blackoutům v dějinách vůbec.

Česká síť by vydržela výpadek Temelína

V Česku se o rovnováhu v síti stará státní společnost ČEPS, která vše řídí z dispečinku na pražském Bohdalci. Co by se například stalo, kdyby byl ze sítě odpojen celý Temelín, vysvětluje Miroslav Vrba z vedení společnosti.

„Zmizelo by nám 20 procent výkonu, takže bychom museli kromě našich záloh, které máme k dispozici, aktivovat ještě nákup regulační energie ze zahraničí od všech sousedů. A možná bychom museli použít i méně populární opatření, a sice regulační stupně,“ přibližuje postup Vrba.

ČEPS by tedy na dálku snížil spotřebu omezením provozu ve velkých továrnách nebo teplárnách. Česká síť by tak podle odhadů vydržela i výpadek Temelína.

Stoprocentně se sice blackout vyloučit nedá, ale České republice se zatím vyhnul. I když vichřice Emma vyřadila v roce 2008 z provozu sedm přenosových linek.

Co dělat po obnově dodávek elektřiny? | Foto: Portál krizového řízení pro JMK

Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme