Je to ohromný, zářila vítězka pěti zlatých na deaflympiádě Tereza Kmochová

Česká výprava sluchově postižených sportovců se vrátila z deaflymiády v Rusku se sedmi medailemi. A reprezentace měla jednu velkou hvězdu. Pět zlatých si přivezla ze sjezdového lyžování Tereza Kmochová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžařka Tereza Kmochová

Lyžařka Tereza Kmochová | Foto: Archiv Terezy Kmochové

„No, je to ohromný. Lepší to být nemohlo,“ těší úspěšnou českou lyžařku, která ovládla všechny závody, do kterých nastoupila.

Medaile, a z toho dvě nejcennější, si odvezla ze všech disciplín i na minulé deaflympiádě a to jí v roce 2007 bylo pouhých 16 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lepší to být nemohlo, zářila lyžařka Tereza Kmochová, která se vrátila z deaflympiády v Rusku s pěti zlatými medailemi

„Když se dostala poprvé na závody neslyšících, tak v podstatě hned uspěla. Po prvních závodech Evropského poháru se nominovala na deaflymiádu v roce 2007 do Salt Lake City a tam získala pět medailí. Cílem tak bylo obhájit medaile z první deaflymiády, na které byla,“ říká maminka a trenérka české reprezentantky Kateřina Prokšová.

Tereza Kmochová nejen že medaile obhájila, ale své výsledky dovedla k dokonalosti. Cenné kovy z akcí sluchově postižených sbírá pravidelně, a deaflympiádu si užila, i když to nebylo úplně bez nervozity.

„Užila jsem si to ohromě, i když to nebylo tak lehký. Měla jsem před závodem hrozný nervy a věděla jsem, že nesmím udělat žádnou chybu. Jinak by mě Rakušanky mohly ohrozit,“ popisuje studentka molekulární biologie na Univerzitě Karlově Tereza Kmochová, které k dobré pohodě pomáhal celý reprezentační tým.

„Zvládla jsem to psychicky i díky našemu fyzioterapeutovi Kryštofu Kubovi, který mě hodně podporoval. I díky klukům z našeho týmu, kteří mě pořád udržovali v dobré náladě.“

 

#goforgoldFoto: Jan Malý/ČPV (www.paralympic.cz)

Posted by Tereza Kmochova on 5. duben 2015

Česká lyžařka tak postupně vyhrávala jeden závod za druhým. I když před tím posledním prakticky nemohla trénovat, protože pořadatelé zapomněli při přeletu z Magnitogorsku do Chanty Mansijsku vzít Tereze Kmochové lyže.

„Bylo to někdy dramatický, když nám nepřiletěly lyže a museli jsme čekat, než nám je přivezou náklaďákem,“ popisuje Tereza Kmochová, která normálně závodí se slyšícími lyžaři.

Kromě české hvězdy deaflympiády ještě získal v Rusku zlato snowboardcrossař Tomáš Pazdera a stříbro vybojovala další neslyšící lyžařka Veronika Grygarová.

Mirko Vasić, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme