Policistu v USA obvinili z vraždy Afroameričana, usvědčilo ho video

Americká policie čelí dalšímu skandálu. Z vraždy podle všeho neozbrojeného Afroameričana obvinily policistu úřady státu Jižní Karolína. Podobné předchozí incidenty vyvolaly ve Spojených státech nepokoje a protesty proti nepřiměřené tvrdosti převážně bělošských policistů vůči černochům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policista Michael Slagerz obviněný z vraždy neozbrojeného Afroameričana

Policista Michael Slagerz obviněný z vraždy neozbrojeného Afroameričana | Zdroj: Reuters

Policista zastavil oběť při běžné silniční kontrole kvůli rozbitému světlu. Obviněný Michael Slager tvrdil, že se mu padesátiletý Walter Scott snažil při hádce vytrhnout elektrický paralyzér. Střílel prý proto ve strachu.

V médiích se ale objevila videonahrávka pořízená náhodným kolemjdoucím, na níž je vidět prchající a zjevně neozbrojený muž, kterého příslušník policie opakovaně zasáhl do zad.

Keith Summey, starosta města North Charleston, kde se incident minulou sobotu odehrál, po zveřejnění videa oznámil, že případ bude nadále vyšetřován jako vražda.

"Na základě videonahrávky víme, že policista udělal špatné rozhodnutí. Čelí proto obvinění z vraždy. Když se něco takového stane, je jedno, jestli jste policista, nebo řadový občan," prohlásil Summey.

Právník Scottovy rodiny upozornil, že bez odvážného svědka by okolnosti incidentu nejspíš zůstaly zahalené. Bratr zabitého si myslí, že se Scott dal před policistou na útěk kvůli nezaplaceným alimentům. Policie ho v minulosti zadržela už asi desetkrát, podle lokálních médií většinou právě kvůli neplacení výživného.

„Hned po té tragédii jsme chtěli znát pravdu. Tu jsme teď dostali. Bratra nám to už nevrátí a moje rodina kvůli tomu truchlí. Nemyslím si ovšem, že jsou všichni policisté špatní. Někteří ale špatní jsou a já už nechci nikdy vidět, aby byl kdokoliv zastřelený způsobem, jakým zemřel můj bratr,“ uvedl bratr mrtvého Anthony.

Pokud bude Slager shledán vinným, hrozí mu až doživotí. Dá se čekat, že vyšetřování případu bude americká veřejnost bedlivě sledovat. Zapojila se do něj už i federální služba FBI a ministerstvo spravedlnosti.

Rukou policistů ve Spojených státech každoročně zemřou desítky lidí, jen hrstka strážců zákona se ale ze svého činu musí zodpovídat. Po známých případech, jako bylo zastřelení černošského mladíka policistou ve Fergusonu, navíc pokračuje debata o nepřiměřeném násilí ze strany policie obzvláště vůči občanům afroamerického původu.

Jan Prokeš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme