V olympijském muzeu v norském Lillehammeru má své místo i Emil Zátopek

Legendární běžec Emil Zátopek nemá své místo jen ve výstavkách českého a československého sportu. Myslí se na něj i na severu Evropy, kde se sbírají medaile hlavně v zimních sportech. Své místo má v olympijském muzeu v norském Lillehammeru, v dějišti zimních olympijských her 1994.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské muzeum v norském Lillehammeru zvenku, vzadu skokanské můstky

Olympijské muzeum v norském Lillehammeru zvenku, vzadu skokanské můstky | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

„V pondělí zavíráme a chystáme nové muzeum, které bude kousek odsud ve staré části Lillehammeru. Má to několik důvodu, ale tím hlavním je, že jsme partnery ostatních místních muzeí a snahou je přemístit to olympijské do historické části,“ říká paní Ingrid z olympijského muzea v Lillehammeru.

Muzeum nabízí jednak expozici věnovanou lillehammerským hrám a také expozici mapující všechny dosavadní novodobé olympijské hry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Emil Zátopek má své místo i v zemi zaslíbené hlavně zimním sportům. Olympijské muzeum v Lillehammeru navštívil reportér ČRo František Kuna

„Uvidíte všechny olympiády, od antiky až po Soči. Jsou tam obrázky, ale i videa z většiny her,“ vysvětluje Ingrid.

Mezi fotkami a exponáty tak nechybí ani ty z olympijských her z roku 1952. Na největší fotografii je český běžec Emil Zátopek, jak si běží pro olympijské zlato. Kromě Zátopka jsou v análech muzea zaznamenáni i další čeští sportovci, například Jiří Raška, Věra Čáslavská či Kateřina Neumannová.

„Bylo hodně práce, bylo to krásné a byla zima. Opravdu jsme se nezastavili, návštěvnost byla obrovská. Moc se toho tady nezměnilo, město je stále stejné. Vzniklo tu tehdy samozřejmě hodně nových sportovišť a hal, ale funguje to dodnes, i když trochu za jiným účelem,“ popisuje paní Ingrid.

Při východu si zájemce může vyzkoušet menší sportovní kvíz. Mezi jednou z otázek je i tato: "Král dlouhých tratí Emil Zátopek byl nazýván lokomotivou. Kterou zemi reprezentoval?"

V olympijském muzeu v norském Lillehammeru má své místo i Emil Zátopek | Foto: František Kuna

Návštěvníci muzea chtějí vidět i místo, kde v roce 1994 rozhodl olympijský turnaj legendární kličkou švédský hokejista Peter Forsberg. „Hodně lidí chodí sem do Hókons Hal a chtějí vidět, kde se to velké hokejové finále hrálo,“ potvrzuje paní Ingrid.

„Víc lidí chodí v létě, ale my máme otevřeno celý rok. Jsou to většinou velké skupiny turistů hlavně z Německa a Nizozemska. Ale nebojte, z Česka také. Ale třeba minulý týden tu byly i dvě skupiny z Asie, z Tchaj-wanu,“ dodává.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme